Το πρόγραμμα « Προσβάσιμοι δρομοι –Ανθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» για την χαρτογράφηση 6 πόλεων για Εμποδιζόμενα Άτομα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πρωτοβουλία της MKO Intermediakt και της πολυβραβευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis.co.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο βήμα ανάπτυξης αειφόρου προσβάσιμου τουρισμού που θα ενισχύσει το προφίλ της χωρας μας και συστήνει την Ελλάδα με το καλό της πρόσωπο στην διεθνή κοινότητα.
Τον Οκτώβριο του 2015 η Έφη Δασκαλοπούλου, μια εκ των εμπνευστών του εργαλείου Prosvasis.co οραματίστηκε και δημιούργησε το Έργο « Προσβάσιμοι δρομοι –Ανθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» που αποτελεί το εισιτήριο για να ξεκινήσει και επίσημα η χαρτογράφηση της Ελλάδας για εμποδιζόμενα άτομα και η ενημέρωση των φορέων/κατοίκων ΑμεΑ για τους χώρους που προσφέρουν προσβασιμότητα. Το πρόγραμμα « Προσβάσιμοι δρομοι –Ανθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» για την χαρτογράφηση 6 πόλεων για Εμποδιζόμενα Άτομα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πρωτοβουλία της MKO Intermediakt και της πολυβραβευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis.co.
Αναμένεται ότι σύντομα θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση και η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων σε 6 πόλεις της Ελλάδας. Θα καταγραφούν όλα τα προσβάσιμα σημεία ανά πόλη που εξυπηρετούν την μετακίνηση των ΑμεΑ και Εμποδιζόμενων ατόμων αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των με χρήση διαδικτυακών χαρτών.
Πιο συγκεκριμένα θα καταγραφούν:
Τα σημεία θα προβάλλονται στο εργαλείο www.prosvasis.co που αποτελεί μια online διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμεΑ η οποία χαρτογραφεί προσβάσιμους προορισμούς.
Οι πρώτες πόλεις χαρτογράφησης:
Η βάση δεδομένων που θα συγκεντρωθεί από το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσει και επίσημα μια καμπάνια για να γίνουν επιτέλους ορατοί στην ελληνική κοινωνία οι άνθρωποι με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει η αναβάθμιση του εργαλείου www.prosvasis.co το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες λειτουργίες. Καλούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να προσθέσουν προσβάσιμα σημεία καθώς και την αξιολόγησή τους στο διαδυκτιακό αυτό εργαλείο.
Η Ελλάδα έχει παρόμοια μεγάλο αριθμό εμποδιζόμενων ατόμων με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που όμως είναι κλεισμένα στα σπίτια τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι τουρίστες ΑμεΑ που επισκέπτονται την χώρα μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόσβαση στην πληροφόρηση σχετικά με τις υπάρχουσες υποδομές σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι όποιες υποδομές υπάρχουν δεν γίνονται γνωστές στο κοινό στο οποίο απευθύνονται.
Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια που χρήζει σεβασμού και θα αφήσει αδιαμφισβήτητα τη σφραγίδα της στην βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών συνανθρώπων μας.
Αύξηση του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να φέρει η κίνηση του συγκεκριμένου έργου αποτελώντας έναν σημαντικό λίθο για την ισχυροποίησή του προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες που απευθύνονται σε ένα νέο αγοραστικό κοινό που μέχρι τώρα παραμένει αποκλεισμένο σε μεγάλο βαθμό.
πηγή: επιχειρώ
Eυθαλία Καδέρογλου, M.Ed, Pg.Cert.
Eιδική Παιδαγωγός, Ραδιοφωνικός Παραγωγός του StarClassic Radio
Δημοσιογράφος Προσβάσιμου Τουρισμού - Μέλος της ΕΔΣΤΕ
(Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος)