Το όραμά μας
Στόχος μας στο Cycladic Identity είναι να συμβάλουμε στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων και να αφήσουμε θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, υποστηρίζοντας την υλοποίηση δράσεων για τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητάς τους. Ως κυκλαδική ταυτότητα ορίζουμε τα στοιχεία εκείνα και τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στους τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος (με έμφαση στη Βιοποικιλότητα) και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των νησιών.
Σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες είναι περισσότερο από ποτέ ευάλωτες σε φαινόμενα της σύγχρονης καθημερινότητας όπως ο αυξημένος τουρισμός, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών και η κλιματική αλλαγή, το Cycladic Identity επιδιώκει να παρέχει τα μέσα αλλά και το κίνητρο στα νησιά να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση της κληρονομιάς τους, διαφυλάσσοντας τα στοιχεία εκείνα που τα έφεραν από το χθες στο σήμερα και που διαθέτουν τη δύναμη να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και στο μέλλον.
Η γέννηση της ιδέας
Από την ίδρυσή του το 1986, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο στην ελληνική κοινωνία, μέσα από εμβληματικές εκθέσεις, καθώς και με πρωτοπόρα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα.
Αναγνωρίζοντας ανέκαθεν ότι το Μουσείο οφείλει την ύπαρξή του στον κυκλαδικό πολιτισμό, η ανάγκη επέκτασης της αποστολής του με την υλοποίηση δράσεων που εκφράζουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη αυτή στα νησιά, έγινε εντονότερη τα τελευταία χρόνια.
Το 2022 γεννήθηκε η πρωτοβουλία του Cycladic Identity, μία ιδέα της Προέδρου του Μουσείου Σάντρας Μαρινοπούλου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει έναν ζωντανό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων ώστε να αναγνωρίζονται οι ανάγκες τους και να υποστηρίζονται προγράμματα που επιδιώκουν τη διαφύλαξη της πολύ ιδιαίτερης κυκλαδικής ταυτότητας.
Το Cycladic Identity λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης δωρεών και χορηγιών με τις οποίες υποστηρίζει φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων.
Μηχανισμός λειτουργίας
Ο μηχανισμός λειτουργίας της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Προσέλκυση δωρεών και χορηγιών: Εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων στις Κυκλάδες
2. Πρόσκληση για προτάσεις προγραμμάτων: Πρόσκληση σε οργανώσεις του δικτύου συνεργαζόμενων φορέων της πρωτοβουλίας που δρουν στις Κυκλάδες για υποβολή προτάσεων προγραμμάτων
3. Αξιολόγηση προτάσεων: Αξιολόγηση και επιλογή προγραμμάτων προς υποστήριξη από τη Διοικητική Ομάδα του Cycladic Identity
4. Υλοποίηση προγραμμάτων: Παρακολούθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων και της έγκαιρης ολοκλήρωσής τους
Οι Κυκλάδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, μικρές νησίδες γης μέσα στο Αιγαίο πέλαγος, που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη. Ο άνθρωπος έχει παρουσία στις Κυκλάδες από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ σήμερα κατοικούνται τα 24 από τα 33 νησιά.
Σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, όπου τα νησιά λειτουργούσαν ως σταθμοί για το εμπόριο και την ανταλλαγή ιδεών από την προϊστορία μέχρι σήμερα, άνθισε ο παγκοσμίως γνωστός κυκλαδικός πολιτισμός, το διάστημα 3200-1100 π.Χ.
Οι Κυκλάδες, παρά τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού, μοιράζονται διαχρονικά μεταξύ τους μια ενιαία, μοναδική ταυτότητα που εκφράζεται στην αφθονία των ιστορικών μνημείων, στον φυσικό τους πλούτο, στις εκφάνσεις της πολιτιστικής τους κληρονομιάς μέσα από τις τέχνες, τα επαγγέλματα και τα έθιμα, και στις ανθρώπινες σχέσεις. Την ταυτότητα αυτή επιθυμεί να διαφυλάξει και να αναδείξει η πρωτοβουλία Cycladic Identity.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023
• Αμοργός | «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Αμοργός- Καταγραφή παραδόσεων» - Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμοργού
• Άνδρος | «Παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης νερού στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου: δράσεις καταγραφής, διαφύλαξης ερμηνείας & ανάδειξης» - Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας και Δράσης για την Άνδρο, εν συντομία Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου (EKA)
• Δονούσα | «Δημιουργία ιστότοπου (website) για τη φιλοξενία, συντήρηση και ανάδειξη του αρχείου προφορικής ιστορίας Δονούσας» - Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας ΠΟΣΕΙΔΩΝ
• Ίος | «Το βλέμμα της νεότητας στις Κυκλάδες» - Cinemathesis
• Κέα | «Ακούστε την ιστορία..» - Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
• Κέα | «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» - Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας
• Μύκονος | «Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς» - ΚΔΕΠΠΑΜ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας & Ανάπτυξης Μυκόνου)
• Πάρος | «Αρχαία Λατομεία Πάρου- Ευστάθεια και επισκεψιμότητα υπογείων στοών» - Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου AMKE
• Σίκινος | «Μονοπάτια πολιτισμού στη Σίκινο: δημιουργία εφαρμογής πλοήγησης και πληροφόρησης» -Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στο έργο του Cycladic Identity, ώστε να αναγνωρίζονται ανάγκες και να χρηματοδοτούνται προγράμματα με θετικό αντίκτυπο μέσα από αντικειμενική αξιολόγηση, έχει η Επιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από ειδικούς εγνωσμένου κύρους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, εκτός της αναγνώρισης που χαίρουν, διαθέτουν παράλληλα βαθιά γνώση και κατανόηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των Κυκλάδων καθώς βρίσκονται, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, κοντά στις τοπικές κοινωνίες.
Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής
• ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ- Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
• DR. MICHAEL BOYD- Senior Research Affiliate, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, The Cyprus Institute
• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΒΕΛΛΑΣ- Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς
• ΔΡ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ- Αρχαιολόγος & Σύμβουλος Βιωσιμότητας
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης