Στα πλαίσια της 8ης Γιορτής Πολυγλωσσίας και του Προγράμματος SLYMS, διεξήχθη την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 συζήτηση με τον δάσκαλο και ερευνητή κ. Δημήτρη Προύσαλη με θέμα " Παραμύθια απ’ τις διαδρομές του χτες στα σταυροδρόμια του σήμερα" και το έργο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη". Ο Δρ Γιάννης Κόζαρης και η Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου συζητούν για τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης, που τείνουν το χέρι στον κόσμο, μας υπενθυμίζουν πάντα πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος αλλά και πόσο δύσκολο να κρατάς την ανθρωπιά σου, ένας οδηγός στο χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας που ανοίγει τον κύκλο χωρίς να αποκλείει κανέναν, γι’ αυτούς που θέλουν να μιλήσουν με την καρδιά ανοιχτή κι όσους θελήσουν ν’ ακούσουν.
Είναι μια εισαγωγή με διαλογική διάθεση και σεμιναριακές προεκτάσεις, για να ανιχνεύσουμε μικρά μυστικά και να ανακαλύψουμε τον αθέατο κόσμο της σοφίας όπως αποτυπώθηκε στην
άυλη προφορική παράδοση που φέρνει τους ανθρώπους μαζί.
Η επικοινωνία αυτή εγκαινιάζει και τη συνεργασία των Γιορτών Πολυγλωσσίας με το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο
εδώΛίγα λόγια τον Δημήτρη ΠρούσαληΟ Δημήτρης Προύσαλης γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1965. Σπούδασε παιδαγωγικά στη Μυτιλήνη και είναι τελειόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004). Έχει πραγματοποιήσει σπουδές Βιβλιοθηκονομίας και Μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή. Από το 1988 εργάζεται σαν δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με το βραβείο "Κώστα Δεμερτζή προς τον Έλληνα δάσκαλο" από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2003) για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση, συλλογή και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια πάνω στη μυθοπλασία και την τέχνη της αφήγησης, για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού και την αξιοποίηση του για χρήση μέσα στην τάξη και σε χώρους θεραπευτικής παρέμβασης. Έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι κι έχει συντονίσει εργαστήρια μετά από προσκλήσεις μορφωτικών οργανισμών και σχολικών συμβούλων. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 λαϊκά παραμύθια με τους μαθητές του. Σαν αφηγητής μοιράζεται από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικους κι έχει αφηγηθεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και σε κοινά ποικίλης σύνθεσης. Πρόθεση του είναι να συμβάλει ώστε να ξαναμπεί το παραμύθι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου και να δημιουργηθούν εστίες αφήγησης παντού αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του για την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης) καθώς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ) καθώς επίσης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.
Τι είναι τα "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη";"Τα Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη" είναι μία Μη Κερδοσκοπική εταιρία που σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νηλείας "Ο Κένταυρος" διοργανώνει από το 2011 το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.
Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Προύσαλης: μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο φιλοξενούνται αφηγήσεις και ποικίλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της άυλης προφορικής παράδοσης στον 21ο αιώνα συνδέοντας διαχρονικά γενιές με υλικό οικουμενικό που μιλάει στα βαθύτερα του ανθρώπου μέσα από την εναλλακτική ψυχαγωγία της επικοινωνίας.
Κι από την αντίστοιχη
ιστοσελίδα παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο: .
" Μύθοι των λαών και των τόπων, λαϊκά παραμύθια και ιστορίες που γίνονται ταξίδια και καράβια μαζί, από τότε που όλα τα φανταστικά και τα απίθανα μπορούσαν να συμβούν, για να φωτίσουμε το σήμερα και ν’ ανοίξουμε δρόμους στο αύριο. Εργαστήρια στην τέχνη της αφήγησης για ανήσυχα πνεύματα, αφηγήσεις για μικρούς αναζητητές και ενήλικες ονειροπόλους για όλους όσους αγαπούν τα λόγια που είναι τα παιδιά πολλών ανθρώπων"
ΠΗΓΕΣ: paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com, elculture.gr