"Διοργάνωση βιωματικών δράσεων και διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή πολύγλωσσων μαθητών - Η εμπειρία και οι προτάσεις της ΠΡΩΤΑ.12".
2ωρο διαδικτυακό μίνι σεμινάριο, τη Δευτέρα 15.6. και επαναλαμβάνεται την Πέμπτη 18.6.2020 στις 18.00 - 20.00 για εκπαιδευτικούς και youth workers (λειτουργούς ομάδων παιδιών και εφήβων). Εισηγητής είναι ο νομικός κ. Γιώργος Μόσχος, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 "ΠΡΩΤΑ.12" και πρώην Συνήγορος του Παιδιού. Στο σεμινάριο παρουσιάζονται οι εμπειρίες και οι προτάσεις της ΠΡΩΤΑ.12 για την υποστήριξη των παιδιών ώστε να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να συζητούν και συναποφασίζουν.
Διοργανώνεται στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ευρωπαίκού Προγράμματος SLYMS, που δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσε να μας δώσει την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά, λόγω της πανδημίας.
Σε κάθε σεμινάριο οι θέσεις είναι περιορισμένες (25) ώστε να διευκολυνθούν ο διάλογος και η αλληλεπίδραση. Αν ενδιαφέρεστε, δηλώστε συμμετοχή το ταχύτερο δυνατό μέσω της φόρμας που θα βρείτε στο σύνδεσμο του παρακάτω αρχείου pdf:
http://inart12.org/images//Documents/Seminar.Polyglossia.pdf
Τι είναι η ΠΡΩΤΑ.12;
Η «Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12», με τον συνοπτικό τίτλο «ΠΡΩΤΑ.12» («InArt12») είναι μια κίνηση που αποβλέπει στη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν.
Η ΠΡΩΤΑ.12 έχει έδρα στην Αθήνα και αναπτύσσει δράσεις σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με ομάδες παιδιών, εφήβων και νέων, εκπαιδευτικούς και άλλους/άλλες επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, σχολεία, διευθύνσεις εκπαίδευσης, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, εμπειρογνώμονες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα που δραστηριοποιούνται για την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας
Οι Γιορτές Πολυγλωσσίας 2020 και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SLYMS, διευρύνοντας τους ορίζοντες ανθεκτικότητας των πόλεων μέσα από δράσεις πολιτισμικής καινοτομίας και επικοινωνίας, ενημερώνουν ότι η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία προγραμματίζεται για όλη το έτος 2020 με έμφαση το τριήμερο 29-31 Μαΐου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μαζικές συναθροίσεις εξαιτίας του covid-19, αναπρογραμματίζει τη λειτουργία της με διαδικτυακές δραστηριότητες.
Mε ψηφιακά συναπαντήματα, η ομάδα έργου θα πλαισιώσει προς πάσα κατεύθυνση την εκπαίδευση, την τέχνη, την επιστήμη μέσω της ζωντανής ροής των καναλιών της, τις τηλεσυναντήσεις και τις ραδιοφωνικές εκπομπές της.
Ειδικότερα, η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας αναπρογραμματίζει ψηφιακά την επαφή της με τις αλλόγλωσσες κοινότητες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους θεσμούς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να αποτελεί όχι μόνον πόλο έλξης όλων των πολιτών, αλλά ένα δημοκρατικό εργαστήριο συνύπαρξης και χώρο γέννησης ακόμη περισσότερων συνεργειών.
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διαδικτυακές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Φορείς, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους πολίτες που δήλωσαν ήδη, συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2020.
To Πρόγραμμα SLYMS (Sociocultural Learning of Youth in Mobile Societies-Kοινωνιοπολιτισμική Μάθηση για Νέους σε Κοινωνίες με Κινητικότητα)
Η μαζική ροή των προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη φέρνει στο προσκήνιο το περίπλοκο και πολύπλοκο ζήτημα της ενσωμάτωσης, και συνεπώς το κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κοινωνικών φαινομένων της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και του ρατσισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για την ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών και τη διαχείριση του αυξανόμενου ριζοσπαστισμού. Η προτεραιότητα του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει σθεναρά, τη συνεργασία μεταξύ της εκπαίδευσης και των Ιδρυμάτων που παράγουν κατάρτιση, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των ειδικών στον τομέα της νεολαίας, των εθελοντών και της κοινωνίας και γενικότερα, των πολιτών, και προκειμένου να ενισχύσουμε την ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών, να οικοδομήσουμε μία θετική ταυτότητα και να ενισχύσουμε την αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα.
Μέσα από τις Γιορτές πολυγλωσσίας, οι νέοι αποκτούν πρόσβαση σε δικαιώματα, αυτονομία, συμμετοχή και ενεργή ιθαγένεια. Το προτεινόμενο κοινωνιοπολιτισμικό μοντέλο μάθησης ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των νέων στη δημοκρατική και πολιτειακή ζωή στην Ευρώπη. Ενθαρρύνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Η διαπολιτισμική προσέγγιση προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο, τις κοινές αξίες της ελευθερίας, την ανοχή και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενισχύει επίσης, την αίσθηση της πρωτοβουλίας, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Επιτρέπει στους νέους να επικοινωνούν, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να επηρεάζουν τους εκλεγμένους για τη χάραξη πολιτικής, τις δημόσιες διοικήσεις, τις διάφορες ομάδες, τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών ή τους ίδιους τους πολίτες και τούτο, στο πλαίσιο οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής διαδικασίας, ικανής να επηρεάσει τη ζωή τους.
Χορηγός επικοινωνίας: StarClassic Radio
ΠΗΓΕΣ: langtriips.wordpress.con, inart12.org, slyms.youth.gr