Τολμούμε να πούμε ότι ξεκίνησε από τη Νάντη. Ήταν 11.11.2011 και μια μικρή ομάδα συνέλαβε μια ιδέα που ήταν η αρχή: αιτήθηκαν την Ελληνική υπηκοότητα από την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι σαν ένδειξη συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Από τότε, το όνομα Έλληνας άρχισε να ακούγεται διαφορετικά. Μια παγκόσμια φωνή υψώθηκε. Στο blog που αναρτήθηκε μέσα σε τρεις μήνες 100.000 άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο ζητούσαν την ελληνική υπηκοότητα. «Είμαι κι εγώ Έλληνας, για αλληλεγγύη»! ήταν η φράση κλειδί η οποία ξεκλείδωσε τις πόρτες της αντίληψης των ευρωπαίων πολιτών και συνειδητοποίησαν ότι η υπόθεση των καταπιεστικών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας δεν είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση.
Και τι συνέβη το Σάββατο στις 18 Φεβρουαρίου 2012; Σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις και όχι μόνον, στις δύο η ώρα το μεσημέρι, οι ευρωπαίοι συμπολίτες μας, κοινωνοί αυτού του πολιτισμού που ανοίγεται αμήχανος εμπρός στις επιταγές του 21 αιώνα, φώναξαν «Είμαστε κι εμείς Έλληνες». Και το εγώ έγινε εμείς και το εμείς έχει μια ισχύ που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν πολιτικό ή οικονομικό οίκο. Η Ευρώπη ξυπνά από το λήθαργο της συντηρητικής και διαχωριστικής στάσης της και αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον η μητέρα πηγή στην οποία οφείλει πολλά, αλλά και η ισότιμη συνοδοιπόρος σε μια κοινή πορεία μεγαλειώδους εμβέλειας. Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Δεν είναι οι κανόνες της αγοράς που επιβάλλουν την διατήρηση της ενότητας απέναντι στις ανταγωνιστικές δυνάμεις της Αμερικής, της Κίνας, της Ρωσίας. Το θέμα είναι πνευματικό. Έχει να κάνει με τις βασικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωμένης Ευρώπης.
«Είμαστε κι εμείς Έλληνες»! Δεν αισθανόμαστε κολακευμένοι. Αισθανόμαστε βαθειά συγκινημένοι που η αλληλεγγύη αρθρώνεται και γίνεται παγκόσμιος λόγος. Σήμερα αφορά εμάς. Αύριο σίγουρα κάποιον άλλον. Όμως το «Είμαστε κι εμείς Έλληνες» ή το «Είμαστε όλοι Έλληνες» έχει μια ψυχολογική διάσταση που αναζωπυρώνει την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη στο επίπεδο της ουσιαστικής συνύπαρξης των λαών.
Εμείς, η ομάδα του StarClassic Radio, θέλουμε να πούμε ευχαριστώ. Από την καρδιά μας βαθειά, αυτήν την ελληνική καρδιά που πάλλεται από το φως και τη χαρά της ζωής. Να πούμε ευχαριστώ και στον εμπνευστή της ιδέας, τον αγαπημένο μας καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα Luc Duillard που θα είναι πάντα μαζί μας γιατί μοιραστήκαμε ένα όραμα για μια Ευρώπη των ανθρώπων, ένα όραμα ζωντανό, επίκαιρο και αναγκαίο... Η συνέντευξη του κ. Duillard στο StarClassic Radio είναι στη διάθεσή σας: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΝΑΝΤΗ
*****