Το Πάσχα στις Κυκλάδες είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία γεμάτη όμορφες, ανοιξιάτικες εικόνες και γιορτάζεται με ξεχωριστά έθιμα
Την Δευτέρα του Πάσχα, στην Χώρα, στήνεται μία κούνια, στην οποία ανεβαίνουν αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Το έθιμο θέλει αυτόν ή αυτή που θα πλησιάσει και θα κουνήσει κάποιον, να δεσμεύεται ότι θα τον/την παντρευτεί. Σήμερα η αναπαράσταση του εθίμου συνοδεύεται από φαγητό, ποτό, τραγούδια και χορούς.
Η ιδιαιτερότητα του εορτασμού του Πάσχα στη Φολέγανδρο έχει τις ρίζες της στην εκκλησία της Παναγίας, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε βράχο πάνω από τη Χώρα. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται εκεί θα βγει από το ναό και για τρεις μέρες θα γυρνάει σε όλα τα σπίτια του νησιού για να τα ευλογήσει. Ανήμερα θα περάσει από όλα τα σπίτια της Χώρας και τα στενά του Κάστρου, ενώ τη δεύτερη μέρα θα περπατήσουμε μαζί με την εικόνα και πλήθος κόσμου μέχρι τον δεύτερο οικισμό του νησιού, την Άνω Μεριά.
Την Τρίτη η εικόνα θα καταλήξει στο λιμάνι, στον Καραβοστάσι, όπου θα μπει και στα καΐκια για να ευλογήσει τα ταξίδια τους. Η περιφορά είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αφού όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά και οι ντόπιοι υποδέχονται την εικόνα και τους επισκέπτες που ακολουθούν την πομπή με κεράσματα και με ρακή. Η εικόνα επιστρέφει στη θέση της το βράδυ της Τρίτης μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και μετά την Κυριακή του Πάσχα γίνεται περιφορά των εικόνων στα χωριά του νησιού, συχνά με πολύωρες πεζοπορίες. Το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έχει τη τιμητική του και η περιφορά της εικόνας στη Χώρα είναι σημαντική στιγμή. Τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά, οι γυναίκες, από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών, ραίνουν τον κόσμο με κολόνιες και αρώματα και καίνε αγριοβότανα. Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η ετοιμασία του αρνιού, που οι περισσότεροι Αμοργιανοί το μαγειρεύουν ψητό στο φούρνο με δεντρολίβανο, μυρωδικά και ρύζι.
Η πολυπληθής καθολική κοινότητα του νησιού γιορτάζει το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους, γεγονός μοναδικό σε όλον τον κόσμο. Ανεβαίνουμε στην Άνω Σύρα για να ακούσουμε τις ψαλμωδίες των καθολικών στο ναό του Σαν Τζώρτζη και μετά βλέπουμε τους Επιτάφιους της Ερμούπολης να συναντιούνται στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Πηγή: διασκευή άρθρου της Λίνας Καπετάνιου στο travel.gr