Υπό κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο βρίσκεται μια αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία στον εγκέφαλο η οποία έχει στόχο να βελτιώσει τις ζωές όσων υποφέρουν από ιδιοπαθή τρόμο, κατάθλιψη, καρκίνο και άλλα. Η διαδικασία ονομάζεται εστιασμένος υπέρηχος (ΗiFu) και στέλνει ηχοκύματα σε μέρη του εγκεφάλου, επαναπρογραμματίζοντας τα ελαττωματικά κυκλώματα του εγκεφάλου που προκαλούν αυτές τις ασθένειες
«Ο εστιασμένος υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική θεραπευτική τεχνολογία. Λέμε ότι είναι ο πιο δυνατός ήχος που δεν θα ακούσετε ποτέ, αλλά που μια μέρα μπορεί να σώσει τη ζωή σας», σημειώνει ο δρ. Νηλ Κασέλ, ιδρυτής και πρόεδρος του Focused Ultrasound Foundation.
Ο ίδιος παρομοιάζει την τεχνολογία αυτή με τη χρήση ενός μεγεθυντικού φακού που εστιάζει τις αχτίδες του ήλιου για να καεί ένα φύλλο φυτού. «Xρησιμοποιούμε ένα “ακουστικό φακό” για να εστιάσουμε πολλές ακτίνες υπερήχων σε στόχους βαθιά μέσα στο κεφάλι με υψηλό βαθμό ακρίβειας, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε τομή», σημειώνει.
Η διαδικασία αυτή φαίνεται πως έχει βοηθήσει ιδιαίτερα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο, μια νευρολογική πάθηση που προκαλεί ακούσιο τρέμουλο (κυρίως στα χέρια). Συνήθως το τρέμουλο επικρατεί στη μια πλευρά του σώματος και χειροτερεύει με κάθε κίνηση. Είναι πιο κοινό σε άτομα άνω των 40 και επηρεάσει σχεδόν 25 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα από το 2021.
Πώς λειτουργεί
Ο εστιασμένος υπέρηχος εντάσσεται στον τομέα της νευροχειρουργικής. Στοχοποιεί δομές βαθιά μέσα στον εγκέφαλο με σκοπό να τον αλλάξει, να αποκαταστήσει μια λειτουργία του ή, όπως σε αυτή την περίπτωση, να σταματήσει το τρέμουλο. Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία για όσους βρίσκουν μη αποτελεσματικά τα συμβατικά φάρμακα.
«Απλοϊκά, μπορείτε να φανταστείτε ότι μερικοί νευρώνες σε ένα στόχο λειτουργούν ανεξέλεγκτα προκαλώντας το τρέμουλο», σημειώνει ο Κασέλ. Με την τεχνολογία εστιασμένου υπερήχου, δέσμες ηχητικών κυμάτων αναγκάζονται να συγκλίνουν σε ένα σημείο για να αυξήσουν τη θερμοκρασία και να καταστρέψουν τους ιστούς.
Η τεχνολογία του εστιασμένου υπερήχου δεν είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτό το «καλά κρυμμένο μυστικό της ιατρικής» θα γίνει κάποτε μια συνηθισμένη μέθοδος θεραπείας.
Πηγή: kathimerini.gr