Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του SLYMS-Γιορτές Πολυγλωσσίας διοργανώνει το 2ο Συνέδριο με θέμα «Συμμετοχική Μάθηση, γλώσσες αξιολόγησης και πολιτικές για τη νεολαία» στις 27-28 Μαϊου, διαδικτυακά μέσω ZOOM.
Το επίκεντρο του συνεδρίου είναι τα συμμετοχικά μαθησιακά μονοπάτια, τα οποία εμφανίζονται σε κοινωνικές διαπολιτισμικές εκδηλώσεις όπου οι νέοι παίρνουν μέρος. Οι κοινωνικοπολιτιστικές εκδηλώσεις θεωρούνται ως πιθανοί μη τυπικοί και άτυποι μαθησιακοί χώροι με μονοπάτια που παρέχουν διαπολιτισμικές και διαγενεακές ευκαιρίες για συνομιλία, κριτική σκέψη και καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Η συζήτηση για την ανάπτυξη εργαλείων αναγνώρισης και διαφόρων πρακτικών ή «γλωσσών» αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων αυτών των εκδηλώσεων είναι εξίσου σημαντική. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την ήδη υπάρχουσα ερευνητική εμπειρία σχετικά με τη μάθηση σε κοινωνικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις, προτάσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της πολιτικής για τη νεολαία αποτελούν βασικό τομέα του συνεδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: Πρόγραμμα Συνεδρίου
Για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε πατήστε τον σύνδεσμο: 2ο Συνέδριο SLYMS
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν
Σχετικά με το SLYMS
Η μαζική ροή των προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη φέρνει στο προσκήνιο το περίπλοκο και πολύπλοκο ζήτημα της ενσωμάτωσης, και συνεπώς το κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κοινωνικών φαινομένων της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και του ρατσισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για την ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών και τη διαχείριση του αυξανόμενου ριζοσπαστισμού. Η προτεραιότητα του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει σθεναρά, τη συνεργασία μεταξύ της εκπαίδευσης και των Ιδρυμάτων που παράγουν κατάρτιση, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των ειδικών στον τομέα της νεολαίας, των εθελοντών και της κοινωνίας και γενικότερα, των πολιτών, και προκειμένου να ενισχύσουμε την ένταξη των μετακινούμενων πληθυσμών, να οικοδομήσουμε μία θετική ταυτότητα και να ενισχύσουμε την αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα.
Μέσα από τις Γιορτές πολυγλωσσίας, οι νέοι αποκτούν πρόσβαση σε δικαιώματα, αυτονομία, συμμετοχή και ενεργή ιθαγένεια. Το προτεινόμενο κοινωνιοπολιτισμικό μοντέλο μάθησης ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των νέων στη δημοκρατική και πολιτειακή ζωή στην Ευρώπη. Ενθαρρύνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Η διαπολιτισμική προσέγγιση προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο, τις κοινές αξίες της ελευθερίας, την ανοχή και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενισχύει επίσης, την αίσθηση της πρωτοβουλίας, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Επιτρέπει στους νέους να επικοινωνούν, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να επηρεάζουν τους εκλεγμένους για τη χάραξη πολιτικής, τις δημόσιες διοικήσεις, τις διάφορες ομάδες, τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών ή τους ίδιους τους πολίτες και τούτο, στο πλαίσιο οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής διαδικασίας, ικανής να επηρεάσει τη ζωή τους.
To εθελοντικό διαδικτυακό ραδιόφωνο StarClassic Radio (www.starclassic.gr) είναι έμπρακτος υποστηρικτής και χορηγός επικοινωνίας των Γιορτών Πολυγλωσσίας από την έναρξή τους το 2013 με την 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας να αγκαλιάζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και να γίνεται ένας πολύμορφος και πολύχρωμος θεσμός της πόλης. Την ιδέα και την πρωτοβουλία ανέλαβε η Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδική επιστήμων σε θέματα πολυγλωσσίας και άτυπης εκπαίδευσης.
Με μια σειρά εκπομπών «Θεσσαλονίκη, Πολύγλωττη Πόλις», το StarClassic Radio φιλοξένησε μια πλειάδα συμμετεχόντων στις Γιορτές Πολυγλωσσίας από όλες σχεδόν της γλωσσικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης, επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστήμιου, συνεργάτες από το εξωτερικό, Αντιδημάρχους καθώς και τον ίδιο τον Δήμαρχο κο Μπουτάρη και την ομάδα έργου του Δήμου που στήριξε την ιδέα της Γιορτής.
Τα τελευταία χρόνια που το πρόγραμμα SLYMS αγκάλιασε τις Γιορτές Πολυγλωσσίες ανακαλύπτοντας εκεί ένα πραγματικό εργαστήριο πολιτισμικής και πολιτιστικής επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα (τέχνη, επιστήμη, εκπαίδευση, εθελοντισμός, διατροφή, ήθη, έθιμα κ.α.), το StarClassic Radio έδωσε βήμα σε μια νέα σειρά εκπομπών «Η Ανοιχτή Ζώνη φιλοξενεί το πρόγραμμα SLYMS” τις οποίες επιμελήθηκαν η Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου και Δρ Γιάννης Κόζαρης.
Σε αυτό στο συνέδριο όμως το StarClassic Radio συμμετέχει με μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΆΡΣΙΣ που είναι εταίρος του SLYMS: την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε πέντε safe zones στη Βόρεια Ελλάδα (Αγ. Ελένη, Διαβατά, Λαγκαδίκια, Δράμα, Καβάλα). Τα safe zones, είναι, όπως λέει το όνομά τους, ζώνες ασφαλείας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που λειτουργούν μέσα στα Κέντρα Υποδοχής, αλλά ξεχωριστά από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Όλο το εργαστήριο έλαβε χώρα διαδικτυακά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας και ήταν μια πραγματικά σπουδαία εμπειρία επικοινωνίας, διαπολιτισμικής συνεργασίας, άτυπης εκπαίδευσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και κοινωνικής ένταξης.
Στο πρώτο μέρος αυτής της πρωτοβουλίας εκπαιδεύτηκαν οι παιδαγωγοί στη χρήση των κατάλληλων προγραμμάτων και στη λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού. Επίσης εκπαιδεύτηκαν στα βασικά μέρη μια εκπομπής, στη δημιουργία σποτ καθώς και επεξεργασίας εικόνας ώστε να μοιραστούν διαδικτυακά τις εκπομπές που θα δημιουργήσουν με τα παιδιά.
Στο δεύτερο μέρος ήρθε η παρέα των ενδιαφερόμενων παιδιών που βρήκαν την ιδέα της παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών ένα πρόσφορο μέσο να εκφράσουν τις μουσικές επιλογές τους αλλά και τα πράγματα που αγαπάν. Με τη βοήθεια των παιδαγωγών και των διερμηνέων, δημιουργήθηκε μια δυναμική που έφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και συμπεράσματα, τα οποία θα παρουσιαστούν την Παρασκευή στις 17:00
Οι πρώτες εκπομπές που δημιούργησαν οι παιδαγωγοί και τα παιδιά είναι στην πλατφόρμα: arsisradio
Σαββίδης Δημήτρης
Ιδρυτικό Μέλος και παραγωγός
του StarClassic Radio