Περιβάλλον / Οικολογία

Δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στον ορεινό όγκο Περιστεράς-Λιβαδίου

today2 Μαΐου, 2025 8

Φόντο
share close

Η Θέρμη είναι περισσότερο γνωστή ως ο δήμος της Θεσσαλονίκης με την πιο μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Λιγότερο γνωστό είναι ότι στον ορεινό της όγκο έχει κρυμμένους θησαυρούς, με πλούσια φύση και ιστορία.

Αυτήν την εν πολλοίς αθέατη πλευρά επιχειρεί να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό η δημοτική αρχή, η οποία έχει δρομολογήσει τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών – μονοπατιών στον ορεινό όγκο των οικισμών Περιστεράς και Λιβαδίου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το έργο, το οποίο βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα παλιά μονοπάτια της περιοχής και ταυτόχρονα όλα τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής που αυτά διασχίζουν.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν κλαδέματα και αποψιλώσεις της βλάστησης, όπου αυτή περιορίζει την βατότητα του μονοπατιού και σήμανση σε κατάλληλα σημεία των διαδρομών – μονοπατιών με πινακίδες με σκοπό τον προσανατολισμό, την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την προειδοποίηση, μέσω χαρτών, κειμένων και ειδικών σημάτων και συμβόλων. Επίσης, προβλέπονται επεμβάσεις μικρής κλίμακας τεχνικών έργων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος με σκοπό την αναβίωσή τους και την διευκόλυνση και προστασία των πεζοπόρων και συγκεκριμένα μικρής έκτασης εκσκαφές, κατασκευή μικρών ξύλινων σκαλοπατιών και τοποθέτηση εξοπλισμού, όπως παγκάκια ξεκούρασης.

Η παρέμβαση αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στη διάσωση και διαφύλαξη στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην τουριστική αναβάθμιση και την τόνωση της οικονομίας της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι δέκα περιπατητικές διαδρομές

Συνολικά θα αναδιαμορφωθούν εννέα μονοπάτια, τα οποία παλιά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες σύνδεσης των οικισμών και πρόσβασης των κατοίκων στους χώρους δουλειάς και σήμερα ικανοποιούν κυρίως δραστηριότητες αναψυχής και οικοτουρισμού, ενώ θα δημιουργηθεί και μία ειδική διαδρομή για άτομα με αναπηρία.

1 – Τμήμα του εθνικού μονοπατιού «Ο4»

Στην Βόρεια Ελλάδα το εθνικό μονοπάτι «Ο4» συνδέει την Θεσσαλονίκη με το Παγγαίο και τη Ροδόπη. Διασχίζει το Σέιχ-Σου, τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη, συνεχίζει διαμέσου του ορεινού όγκου Περιστεράς- Λιβαδίου προς τον Ομβριανό και από εκεί στην Χαλκιδική μέσω του Χολομώντα στις περιοχές Αρναίας, Βαρβάρας, Σταυρού, Βρασνών και Κερδυλίου όρους. Κατόπιν διέρχεται από την περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης και, αφού διασχίσει το Παγγαίο όρος, καταλήγει στο Νέστο ποταμό (περιοχή Τοξότες), όπου συναντά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6.

Το μονοπάτι ουσιαστικά διαμορφώνεται σε τρία επί μέρους τμήματα: το πρώτο μήκους 3.984 μέτρων από όρια των δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης ως τον οικισμό Περιστεράς, το δεύτερο μήκους 8.577 μ. από τον οικισμό Περιστεράς ως τον οικισμό Λιβαδίου και το τρίτο μήκους 5.278 μ. από οικισμό τον Λιβαδίου ως όρια των δήμων Θέρμης και Λαγκαδά.

2 – Διαδρομές – Μονοπάτια στην περιοχή του Λιβαδίου

Ι. Διαδρομή-μονοπάτι «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ»

Το βουνό «Καλογερικό» φέρει αυτή την ονομασία, επειδή παλαιότερα ανήκε στους καλογέρους της παρακείμενης μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Το μονοπάτι παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρες, τους πεζοπόρους, τους φίλους των μανιταριών και των βοτάνων, τους παρατηρητές πουλιών και τους ανεμοπτεριστές.

Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι και πολύ δημοφιλές, καθώς δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών – περιηγητών όλον τον χρόνο. Περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα σημεία, όπως ίχνη από παλιά καμίνια παρασκευής ξυλοκάρβουνου, δύο αιωνόβιες καστανιές (θέση Μπασούρη) και τα ερείπια του ξωκλησιού του Αηλιά στην κορυφή, η οποία διαθέτει καταπληκτική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα (Θερμαϊκό κόλπο, Πάικο, Πιέρια Όρη, Όλυμπο, Κίσσαβο, χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνία, Χολωμόντας, Παγγαίο όρος, λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και ακόμα και την κορυφή του όρους Άθως).

ΙΙ. Διαδρομή – Μονοπάτι «ΠΡΙΟΝΟΥΔΙ»

Το βουνό «Πριονούδι» ή «Τσιούκα» έχει ένα επίσης παλιό και πολύ δημοφιλές μονοπάτι, το οποίο εξυπηρετούσε και συνεχίζει να εξυπηρετεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους κυνηγούς και τους υλοτόμους του οικισμού, με πανοραμική θέα από τις κορυφές του και πλούσια βλάστηση.

ΙΙΙ. Διαδρομή – Μονοπάτι «ΜΥΛΟΤΟΠΙΑ»

Είναι ένα παλιό μονοπάτι με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως βυζαντινά καλντερίμια που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του μονοπατιού, ερείπια μικρού οικισμού (καλύβες Κουλουρντά), δύο νερόμυλοι (Πάλλα άνω των 300 ετών και Τζαρού), νευράλακες, φυσικές βάθρες, υπεραιωνόβιες καστανιές, δάσος φλαμουριάς, περίτεχνοι βραχισμοί και θέσεις θέας. Επίσης διέρχεται από υφιστάμενο κυνηγετικό περίπτερο, όπου υπάρχει πόσιμο νερό.

IV. Διαδρομή – Μονοπάτι «ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ ΤΣΙΚΑΡΙ»

Το βουνό «Της Παναγιάς το Τσικάρι» φέρει αυτή την ονομασία, επειδή είναι αφιερωμένο στη Θεομήτορα, της οποίας το ξωκλήσι βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού. Περνάει από τα εικονοστάσια του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Γενναδίου και των Αρχαγγέλων, το παλιό ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, τα ερείπια παλιού Ανεμόμυλου, την κορυφή «Σβούρα» με την πανοραμική θέα, το παλιό στρατιωτικό καλντερίμι της ΑΝΤΑΝΤ (κατασκευή από τον γαλλικό στρατό το 1916), το εγκαταλειμμένο λατομείο, το υπεραιωνόβιο καστανόδασος, το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και τέλος το ξωκλήσι της Παναγίας μέσα σε υπέργηρο δάσος δρυός.

V. Διαδρομή – Μονοπάτι για ΑμεΑ

Είναι η μόνη νέα διαδρομή που η χάραξή της έγινε από την αρχή και αποτελεί θεματικό μονοπάτι για τα ΑμεΑ. Αφετηρία του είναι το ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, το οποίο βρίσκεται επί του δρόμου που ενώνει το Λιβάδι με τα Πετροκέρασα και σε απόσταση 1.200 μέτρων νότια του οικισμού. Η περιοχή όπου ελίσσεται η διαδρομή είναι σήμερα ψηλό δάσος πλατυφύλλης δρυός με πολύ ομαλές κλίσεις.

3 – Διαδρομές – Μονοπάτια στην περιοχή της Περιστεράς

Ι. Διαδρομή – Μονοπάτι «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ»

Είναι ένα παλιό μονοπάτι, με υπολείμματα πρόχειρων σημάνσεων και το οποίο από την έλλειψη χρήσης σε πολλά τμήματα έχει χαθεί. Στο μεγαλύτερο μέρος του ελίσσεται δίπλα στην κοίτη των ρεμάτων αρχικά του «Σεβαστιά-Λαγού λάκκου» και κατόπιν του κεντρικού ρέματος «Κονιάρικος Λάκκος» και μέσα σε έντονη παραποτάμια βλάστηση. Στη διαδρομή υπάρχουν τμήματα παλιού καλντεριμιού με πεζούλες, τα ερείπια παλιού ασημόμυλου, αρκετοί καταρράκτες μέχρι και 15 μέτρων ύψους, βάθρες, βραχισμοί και πολλές θέσεις θέας του ρέματος.

ΙΙ. Μονοπάτι «ΚΙΟΣΚΙ»

Έχει αφετηρία το κέντρο του οικισμού και ακολουθώντας πίσω από το οστεοφυλάκιου του Αγίου Ανδρέα ανηφορική ΒΑ κατεύθυνση φθάνει στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους και κατόπιν παίρνοντας ΝΑ πορεία φθάνει στην περιοχή «Κιόσκι». Η θέση αυτή ουσιαστικά βρίσκεται πάνω από τον οικισμό έχοντας καταπληκτική θέα στον κάμπο του Ανθεμούντα. Αποτελούσε παλιά έναν οργανωμένο χώρο ανάπαυσης-αναψυχής από τον οποίο σήμερα σε καλή κατάσταση είναι μόνο το πλακόστρωτο δάπεδο.

ΙΙΙ. Διαδρομή – Μονοπάτι «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ»

Είναι διαδρομή σε χωμάτινο δρόμο με αφετηρία το κέντρο της Περιστεράς και τελικό προορισμό το ομώνυμο ξωκλήσι.

ΙV. Ποδηλατική Διαδρομή

Η χάραξη της διαδρομής έγινε με αξιοποίηση υφιστάμενου χωματόδρομου και εν μέρει ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Ακολουθεί κυκλική διαδρομή με αφετηρία τον οικισμό και περνά από τα ξωκλήσια της Αγίας Αναστασίας και των Αγίων Ελευθερίου & Στυλιανού.

Πηγή: https://www.voria.gr/

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%