Listeners:
Top listeners:
StarClassic Radio Εκπέμπουμε με άξονα τη χαρά
Χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και θεατές από 193 χώρες του κόσμου βρέθηκαν στην Αθήνα από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου για να διαγωνισθούν στην όγδοη ολυμπιάδα μαθητικής ρομποτικής «FIRST Global Challenge» που φέτος φιλοξένησε η χώρα μας.
Οι χώροι του σταδίου είχαν διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που διαγωνίζονταν για μία θέση στο βάθρο.
Μάλιστα, όλοι οι χώροι του ΣΕΦ μετονομάστηκαν για να υπηρετήσουν το πνεύμα των αγώνων.
Με ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαία ιστορία οι αθλητές περιηγούνταν στην «Αγορά» (το σημείο όπου οι ομάδες είχαν στήσει τα κιόσκια τους»), στο «Στάδιο» (την αίθουσα όπου λάμβαναν χώρα οι αγώνες), ενώ οι πινακίδες με τον χάρτη του χώρου λεγόταν «Λαβύρινθος».
Η πενταμελής ομάδα απαρτίζεται από μαθητές και μαθήτριες από την Αθήνα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Πώς, όμως, κατάφεραν να οργανωθούν τα παιδιά και να φέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στον διαγωνισμό; «Υπήρξε θέληση, είχαμε ομαδικότητα και τα καταφέραμε!» μας λέει ο Μανώλης Νικηφόρος και προσθέτει ότι η κατασκευή του ρομπότ κράτησε περίπου δύο μήνες.
Τα παιδιά δηλώνουν περήφανα που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό και μάς εξηγούν γεμάτα ενθουσιασμό πώς έφτιαξαν το ρομπότ τους. «Έχουμε ένα ρομπότ που είναι πολύ δυνατό, που μπορεί να επιλύσει σχεδόν όλη την πίστα μόνο του και αυτό μας βοηθάει να βοηθήσουμε και πιο αδύναμες ομάδες, με τις οποίες μπορεί να είμαστε σύμμαχοι και να μην πέσουμε στη βαθμολογία», μας εξηγεί ο Χαράλαμπος Τσαπρούνης.
Από την πλευρά του, ο επί τρία χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας Πέτρος Περλαντίδης-Παπαδόπουλος λέει ότι φέτος 120 παιδιά πήγαν στη Θεσσαλονίκη μετά τα δύο σεμινάρια που προηγήθηκαν προκειμένου να πληροφορηθούν για τον διαγωνισμό και να εκπαιδευτούν στο υλικό πάνω στο οποίο θα κληθούν να διαγωνισθούν. «Στη συνέχεια, μέσα από ένα εβδομαδιαίο bootcamp συνεχόμενων δοκιμασιών ρομποτικής και προγραμματισμού αναδείχθηκαν οι δέκα μαθητές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την τελική ομάδα που θα έφτιαχνε το ρομπότ. Η ομάδα, όμως, απαρτίζεται από 120 ταλαντούχους νέους και νέες».
Ο ετήσιος διαγωνισμός «FIRST Global Challenge» διοργανώνεται από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», τον οποίο ίδρυσε ο καταξιωμένος, διεθνούς φήμης Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Ντιν Κέιμεν, με τον εθνικό μας φορέα Eduact, να αναλαμβάνει να καταρτίσει την εθνική ομάδα και να την στείλει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν, φέτος, στο θέμα των παγκόσμιων προκλήσεων στην αγροτική παραγωγή και τη διαχείριση των τροφίμων με τον τίτλο «Τροφοδοτώντας το Μέλλον», κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και την κριτική τους σκέψη ώστε να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν ρομπότ (βάσει του ίδιου κιτ υλικών που παρέλαβαν από την οργάνωση) και μέσω συνεργειών να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον τροφίμων για όλους.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να υπογράψουν την Δήλωση Αλληλεξάρτησης (Declaration of Interdependence), «γιατί πρέπει να είμαστε αλληλεξαρτώμενοι. Πρέπει να μάθουμε πώς να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον αντί να πολεμάμε», όπως τόνισε ο Ντιν Κέιμεν κατά τον χαιρετισμό του.
«Το πιο σημαντικό που προσφέρει ο διαγωνισμός στους νέους είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον, ο τρόπος με τον οποίο δυναμώνει τη φωνή τους που ελπίζουμε να εισακουστεί από τις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές να καταλάβουν ότι ίσως πρέπει να κάνουν κάτι διαφορετικά», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα με τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού FIRST κατάφερε να μπει στον παγκόσμιο χάρτη ρομποτικής, έναν διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο με τεράστιο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κράτη ανά την υφήλιο επενδύουν σε αυτόν χρήμα και χρόνο σε αυτό τον τομέα.
Η Ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια έχει συνεχείς διακρίσεις, ενώ φέτος πέτυχε την καλύτερη μέχρι στιγμής επίδοσή της τερματίζοντας στην 4η θέση της γενικής κατάταξης και στην 4η θέση στο Τουρνουά των Συμμαχιών.
Πηγή:https://www.cnn.gr/
Ένα άρθρο της Διαλεκτής Αγγελή
Written by: StarClassic Team
today12 Ιανουαρίου, 2025 7 7
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio
Copyright StarClassic Radio
Σχόλια σε άρθρα (0)