Ελλάδα-Τόποι-Άνθρωποι

Κυκλάδες: Άνθρωποι, Φύση και Κουλτούρα

today11 Σεπτεμβρίου, 2024 6 6

Φόντο
share close

Πρωτότυπες Πρωτοβουλίες Αναδεικνύουν τη Φύση και την Κουλτούρα των Νησιών μας

Σε πολλές γωνιές των Κυκλάδων, δημιουργικοί ντόπιοι και επισκέπτες υλοποιούν πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη φύση, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό των νησιών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κουλτούρα.

Πολιτιστικά Φεστιβάλ και Τέχνες

Στη Μάρπησσα της Πάρου, το ετήσιο φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» συγκεντρώνει επισκέπτες και κατοίκους, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιστορικά σημεία του χωριού. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ξεναγήσεις, εκθέσεις τέχνης και βιωματικές δράσεις που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Στη Μύκονο, η Ειρήνη Συριανού εμπνέεται από τα ψηφιδωτά της Δήλου, δημιουργώντας σύγχρονα έργα τέχνης με φυσικά υλικά. Ο Γερμανός καλλιτέχνης Ingbert Brunk στη Νάξο αξιοποιεί υπολείμματα μαρμάρου, μετατρέποντάς τα σε γεωμετρικές γλυπτικές φόρμες, αναδεικνύοντας την απλότητα και την ομορφιά του κυκλαδίτικου μαρμάρου.

Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη

Στην Τήνο, ο Μάρκος Παλαμάρης, με το πρότζεκτ Soul of Tinos, προσφέρει εναλλακτικές λαογραφικές περιηγήσεις, συνδυάζοντας την παράδοση με τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Παράλληλα, στην Κέα, η πλατφόρμα kea.plus προβάλλει αυθεντικές εμπειρίες, από ξεναγήσεις σε μονοπάτια μέχρι προτάσεις για ηλιοβασιλέματα σε βυζαντινά εκκλησάκια.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Φυσικά Υλικά

Το εργαστήριο «Το Μπουλούκι» στη Θηρασιά αποκατέστησε παλιά μονοπάτια και υπόσκαφα κτίσματα, προβάλλοντας τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και αναδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η χρήση φυσικών υλικών, όπως η ποζολάνη από το θηραϊκό έδαφος, προωθείται ως οικολογική λύση.

Φύση και Βότανα

Στην Αμοργό, ο φυσιοθεραπευτής Βαγγέλης Βασσάλος αξιοποιεί τα 900 περίπου βότανα του νησιού, όπως το φασκόμηλο και το βαλσαμόχορτο, για να προσφέρει ολιστικές θεραπείες. Η μέθοδος συλλογής των βοτάνων γίνεται με σεβασμό στη βιοποικιλότητα του νησιού, ενισχύοντας τη φυσική αναπαραγωγή τους.

Κινηματογράφος και Βιβλία

Στην Κίμωλο, η εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες» διοργανώνει υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές και καθαρισμούς παραλιών, ενώ στην Ανάφη, το βιβλιοπωλείο Arsenale προωθεί τη θαλασσινή θεματολογία και συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έναν χώρο έμπνευσης για συγγραφείς.

Αυτές οι δράσεις μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την κληρονομιά των νησιών, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%