Ελλάδα-Τόποι-Άνθρωποι

«Μεσαιωνική» Ελλάδα: 6 πανέμορφοι προορισμοί της χώρας μας με ατμόσφαιρα άλλης εποχής

today2 Απριλίου, 2024 31 2

Φόντο
share close

Βυζαντικοί και Φράγκοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, δημιουργώντας οικισμούς που μέχρι και σήμερα αποπνέουν αύρα άλλης εποχής. Η “μεσαιωνική” Ελλάδα μάς προσκαλεί να την ανακαλύψουμε μέσα από 6 υπέροχους μεσαιωνικούς προορισμούς που διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους ανέπαφα στον χρόνο…

1.Μεστά, Χίος

Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο χωριό της Χίου. Είναι ένα από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού. Βρίσκεται 35 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Μεστά Χίος

Μαστιχοχώρια: Τα αρχοντικά χωριά της Χίου βγαλμένα από άλλη εποχή

Στο χωριό υπάρχει πλήθος εκκλησιών, κυρίως μικρών, πλήρως ενταγμένων στον πολεοδομικό ιστό. Μεγαλύτερη και σημαντικότερη σήμερα είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών, η οποία χτίστηκε το 1868 στη θέση του παλιού κυκλικού πύργου του κάστρου. Δίπλα της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, το «λιβάδι» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο.

Μεστά, το χωριό της Χίου που μοιάζει με λαβύρινθο

Το ιδιαίτερο στοιχείο του χωριού είναι η αρχιτεκτονική του, καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους».

2.Ολύμποι, Χίος

Οι Ολύμποι είναι ένα μεσαιωνικό μαστιχοχώρι του 14ου αιώνα και βρίσκεται κοντά στο Πυργί, στο δρόμο προς τα Μεστά. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Ολύμποι, Χίος

Τα σπίτια του χωριού συνδέονται μεταξύ τους, οι δρόμοι είναι στενοί και σκυρόστρωτοι. Στο κέντρο των Ολύμπων υψώνεται ο αμυντικός πύργος, ένας τύπος της Ακρόπολης- 20 μέτρα ύψος- όπου οι κάτοικοι είχαν σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.

χωριό Ολύμποι, Χίος

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») των Ολύμπων τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Αξιοθέατη είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και η Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση.

3.Μυστράς

Ο Μυστράς με την βυζαντινή καστροπολιτεία ισορροπεί στον απόκρημνο λόφο του Ταΰγετου, που αγναντεύει από ψηλά τον λακωνικό κάμπο. Η έρημη πολιτεία καθηλώνει τον επισκέπτη με τις βυζαντινές εκκλησίες της, τα τείχη της, την εκπληκτική θέα της.

Μυστράς

Το Κάστρο του Μυστρά ή Μυζηθρά χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή. Η θέση είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει όλη την κοιλάδα του Ευρώτα.

Μυστράς

Αυτό το κάστρο είναι που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της καστροπολιτείας. Από το 1989 ο Μυστράς έχει ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

4.Μονεμβασιά

Μια μικρή πόλη του νομού Λακωνίας, η Μονεμβασιά στην Πελοπόννησο, ξεχωρίζει για τη μοναδική ιστορία της και τη μαγευτική αύρα της. Χαρακτηρίζεται “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, επειδή αν ιδωθεί σε σμίκρυνση είναι πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Μονεμβασιά ωραιότερα χωριά

Ξεχωρίζει για το Κάστρο της, το οποίο έχει δύο οικισμούς και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας. Αν δει κανείς τις φωτογραφίες, καταλαβαίνει αμέσως το γιατί.

Η Μονεμβασιά χωρίζεται σε δύο μέρη: την Άνω Πόλη -που χτίστηκε πρώτη και δεν κατοικείται- και την Κάτω Πόλη που κατοικείται και φιλοξενεί σημαντικά αξιοθέατα. Μάλιστα, από τη Μονεμβασιά κατάγεται και ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο τάφος του οποίου βρίσκεται εκεί.

5.Ρόδος

Οι Ρόδος είναι ένας διαχρονικός προορισµός, δηµοφιλής ακόµα από την ρωµαϊκή εποχή, όπου Βυζαντινοί, Έλληνες, Ενετοί, Ιταλοί και Τούρκοι άφησαν τη σφραγίδα τους και δηµιούργησαν µια πανέµορφη µεσαιωνική πόλη, όπου το 1988 αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

Ρόδος κάστρο

Στα σοκάκια του θα συναντήσετε ένα δείγµα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους, µε δεσπόζουσα την περίοδο της παραµονής στο νησί του τάγµατος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτής των Οθωµανών.

6.Πύργος, Σαντορίνη

Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Φηρά βρίσκεται ένα χωριό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Ο περίφημος Πύργος, η παλιά -έως το 1800- πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στον Προφήτη Ηλία.

Στο κέντρο του Πύργου βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της εποχής της ενετοκρατίας, με διάσπαρτες εκκλησίες, αρχοντικά αλλά και χωριατόσπιτα κι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης και η ανοικοδόμησή του τοποθετείται χρονικά στον 10ο αιώνα.

Πύργος μεσαιωνικό χωριό Σαντορίνη

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%