Επιστήμη / Τεχνολογία

Μπανάνες …μια νέα πηγή ενέργειας.

today9 Σεπτεμβρίου, 2024 14 14

Φόντο
share close

Φανταστείτε να μπορείτε να τροφοδοτήσετε το σπίτι σας και να ντυθείτε χάρη στη φλούδα μιας μπανάνας! Αυτό το σενάριο που μοιάζει με επιστημονική φαντασία, γίνεται πλέον πραγματικότητα χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Northumbria, σε συνεργασία με ερευνητές στο Πακιστάν. Η νέα αυτή ανακάλυψη επιτρέπει τη μετατροπή των αποβλήτων από μπανάνες σε φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα και καθαρή ενέργεια.

Η καλλιέργεια μπανανών στο Πακιστάν παράγει περίπου 80 εκατομμύρια τόνους γεωργικών αποβλήτων κάθε χρόνο. Αντί να παραμένουν ανεκμετάλλευτα, τα απόβλητα αυτά τώρα μπορούν να μετατραπούν σε κάτι πολύτιμο. Η διαδικασία ξεκινά με τη μετατροπή των υπολειμμάτων μπανανών σε ίνες υφάσματος. Ό,τι απομένει χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, αξιοποιώντας την μπανάνα στο 100%.

Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία έχει στόχο να παρέχει καθαρή ενέργεια σε περιοχές του αγροτικού Πακιστάν, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να βασίζονται σε βλαβερά καύσιμα. Ο Dr. Jibran Khaliq, ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες του έργου, υπογραμμίζει ότι η υφαντουργία στο Πακιστάν έχει παραδοσιακά συμβάλει στη ρύπανση, αλλά τώρα αυτή η επαναστατική προσέγγιση αλλάζει τα δεδομένα.

Η νέα τεχνολογία όχι μόνο βοηθά στη δημιουργία βιώσιμων υφασμάτων και καθαρής ενέργειας, αλλά επίσης συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων και της ρύπανσης των υδάτων. Παράγει ακόμα και βιολογικά λιπάσματα, βελτιώνοντας την υγεία του εδάφους και την παραγωγή τροφίμων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα απόβλητα μπανάνας στο Πακιστάν μπορούν να παράγουν πάνω από 57 εκατομμύρια κυβικά μέτρα συνθετικού αερίου, ένα βιώσιμο καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Το έργο SAFER (Sustainable Access to Renewable Energy) έχει λάβει χρηματοδότηση 396.000 δολαρίων για την προώθηση αυτής της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό μέλλον σε αγροτικές περιοχές του Πακιστάν.

Ο Dr. Muhammad Saghir, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, τονίζει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας που συνδυάζει οικολογικές πρακτικές με τεχνολογικές καινοτομίες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Την επόμενη φορά που θα φάτε μια μπανάνα, σκεφτείτε ότι η φλούδα της μπορεί στο μέλλον να παράγει ενέργεια και υφάσματα, ανοίγοντας το δρόμο για έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Πηγή: https://www.foxreport.gr/

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%