Ελλάδα-Τόποι-Άνθρωποι

Πανελλήνια συλλογή προσωπικών ιστοριών “Ιστόρημα”

today10 Ιουνίου, 2024 16 11

Φόντο
share close

 

Με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του, το Istorima παραχωρεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) ένα μοναδικό αρχείο προφορικής ιστορίας και κληρονομιάς που αποτελείται από 18.000 και πλέον προφορικές ιστορίες από κάθε πόλη, νησί και χωριό της χώρας, με σκοπό τη διατήρηση του αρχείου του στο διηνεκέ.
H παραχώρηση έρχεται να εκπληρώσει το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που στήριξε με ιδρυτική του δωρεά το Istorima από τη δημιουργία του και για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του.

Το Istorima είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιουργήθηκε το 2019 από την δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». Μέσω αυτής της δωρεάς, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024, πάνω από 700 νέοι ερευνητές, δρώντας στον τόπο καταγωγής και διαμονής τους, ανακάλυψαν αφηγητές και αφηγήτριες, κι ανέδειξαν ιστορίες που κάνουν κάθε τόπο και κάθε άνθρωπο ξεχωριστό. Περισσότερες από 18.000 ιστορίες από 7.000 μέρη της Ελλάδος, έχουν συλλεγεί και παρουσιάζονται στο istorima.org και στο archive.istorima.org με τη συνδρομή μιας μεγάλης ομάδας επιμελητών, ηχοληπτών και νομικών.

O Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Διευθυντής Δωρεών του ΙΣΝ αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η τόσο σημαντική εργασία που έχει εκπονηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από εκατοντάδες νέους ανθρώπους, οι οποίοι βρήκαν απασχόληση στον τόπο τους και ανέδειξαν τις ιστορίες των κοινοτήτων τους, περνάει πλέον στο διηνεκές, με την παραχώρηση του Αρχείου του Istorima στην ΕΒΕ, θεματοφύλακα της γνώσης και ιστορίας της χώρας μας. Ευχόμαστε οι ανθρώπινες ιστορίες του Istorima να αποτελούν διαρκή πηγή έμπνευσης, γνώσης, σύνδεσης με τους γύρω και κατανόησης του κόσμου».

Πηγή: www.snf.org/el

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%