Πολιτισμός / Τέχνη

Το γαλλικό χωριό με τα 15 βιβλιοπωλεία

today8 Μαρτίου, 2024 35

Φόντο
share close

 

Σε μια εκπληκτική τοποθεσία κοντά στα βουνά των Πυρηναίων, το μικροσκοπικό χωριό Μοντολιέ φιλοξενεί περίπου 800 άτομα και δεν διαθέτει ΑΤΜ, αλλά στεγάζει 15 βιβλιοπωλεία.

Το Μοντολιέ δεν είναι το μοναδικό βιβλιοφιλικό χωριό στον κόσμο. Το Χέι-ον-Γουάι της Ουαλίας, που φιλοξενεί περισσότερα από 20 βιβλιοπωλεία, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως Χωριό Βιβλίων το 1963.

Το Μοντολιέ δεν είναι καν η μοναδική πόλη βιβλίων στη Γαλλία. Το Μπέσερελ της Βρετάνης έγινε το πρώτο της χώρας το 1989 και έκτοτε προστέθηκαν άλλες επτά, συμπεριλαμβανομένου του Μοντολιέ το 1990.

Αλλά η δεύτερη παλαιότερη επίσημη πόλη βιβλίων της Γαλλίας ξεχωρίζει για έναν πρόσθετο λόγο: σε αντίθεση με τους ομοειδείς τόπους, το Μοντολιέ δεν εστιάζει στην πώληση βιβλίων, αλλά προπάντων στη δημιουργία τους.

 

Ένα φυτώριο βιβλιοπαραγωγής στη νότια Γαλλία

Ο βιβλιοδέτης Michel Braibant ονειρεύτηκε για πρώτη φορά αυτή την ουτοπία του βιβλίου τη δεκαετία του 1980: ένα χωριό που θα λειτουργούσε ως φυτώριο βιβλιοπαραγωγής.

«Ήταν μια εντελώς ασυνήθιστη ιδέα», είπε στο BBC ο Gaëlle Ferradini, ο νέος διευθυντής του Musée des Arts & Métiers du Livre του Μοντολιέ, ενός μουσείου αφιερωμένου στην τέχνη γενικότερα και την τέχνη των εκδόσεων πιο συγκεκριμένα.

Σήμερα, το μουσείο φιλοξενεί όχι μόνο εκθέματα για συστήματα γραφής και μηχανές όπως το τυπογραφείο της Χαϊδελβέργης, αλλά και τακτικά τρίωρα εργαστήρια, που διδάσκονται από 12 επισκέπτες Γάλλους τεχνίτες που έρχονται για να μοιραστούν τη μαεστρία τους στο χαρτί, τη χαρακτική ή τη λατινική καλλιγραφία. Η βιβλιοδεσία διδάσκεται από την Camille Grin, ίσως τον πιο άμεσο διάδοχο του Braibant.

Ως τεχνίτης, η Grin λειτουργεί το εργαστήριό της έξω από τον δεύτερο όροφο του μουσείου, εκμεταλλευόμενη πλήρως τις μηχανές – αντίκες, πολλές από τις οποίες προέρχονταν από την προσωπική συλλογή του Braibant, για να ασκήσει την τέχνη της.

«Λέω στον εαυτό μου ότι θα χαιρόταν να μάθει ότι σε αυτό το μουσείο, το οποίο δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει αίθουσα τέχνης, αλλά πραγματικά ένας χώρος διαβίωσης – υπάρχει ένας τεχνίτης που εργάζεται», είπε.

Τα ράφια του Mamézon είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόμιξ και manga © Instagram/shopfrontspoetry
Αρμονική συνύπαρξη σε μια ουτοπία του βιβλίου
Τα βιβλιοπωλεία του Μοντολιέ μπορεί να μην ήταν το αρχικό επίκεντρο του ονείρου του Braibant, αλλά σίγουρα προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών σήμερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Braibant και άλλα μέλη της ένωσης που είχε ιδρύσει προσέγγισαν τους βιβλιοπώλες, δελεάζοντάς τους με την υπόσχεση γραφικών καταστημάτων, τα οποία ήταν άδεια μετά από χρόνια φυγής των αγροτών.

Συγκεντρωμένα κυρίως γύρω από τη rue de la Mairie, διαθέτουν δημιουργική σήμανση, που συχνά προσφέρει μια υπόδειξη για την ειδικότητα του εκάστοτε βιβλιοπώλη.

Το L’Art et la Manière εστιάζει στα βιβλία τέχνης. Τα ράφια του Mamézon είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόμιξ και manga. Η πολύχρωμη βιτρίνα του Contes et Gribouilles παραπέμπει στην αφοσίωσή του στα βιβλία για παιδιά «από 0 έως 99 ετών».

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι ο μεγάλος αριθμός βιβλιοπωλείων σε ένα τόσο μικρό χωριό θα προκαλούσε ανταγωνισμό, αλλά οι κάτοικοι του Μοντολιέ διαβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, οι περισσότεροι βιβλιοπώλες χαίρονται να στέλνουν πελάτες στους συναδέλφους τους για να αναζητήσουν έναν συγκεκριμένο τόμο. «Με αυτόν τον τρόπο, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Δημιουργεί αρμονία μεταξύ μας».

Πηγή: athensvoice

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%