Listeners:
Top listeners:
StarClassic Radio Εκπέμπουμε με άξονα τη χαρά
Οι Ιταλοί γείτονες μας εξυμνούν τα Χριστούγεννα με το παραδοσιακό τους panettone, το οποίο τα τελευταία χρόνια το έχουμε εφεύρει και στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλές συνταγές για το πώς να φτιάξουμε το δικό μας στο σπίτι μας. Η ιστορία του δε, αναφέρει ότι πρωτοφτιάχτηκε τον 15ο αιώνα ως ένα είδος πολυτελούς ψωμιού για τις εορταστικές μέρες και μάλιστα κρατούσαν ένα μικρό κομμάτι του για την επόμενη χρονιά γιατί κάτι τέτοιο θα τους έδινε τύχη. Σήμερα το panettone είναι ένα μίγμα ψωμιού, τσουρεκιού και κέικ εμπλουτισμένο με ζαχαρωμένο πορτοκάλι, κίτρο, σταφίδες και κομματάκια σοκολάτας!
Στην Ολλανδία τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ασταμάτητα Banketstaaf. Για να καταλάβεις πως ακριβώς είναι, σκέψου μία δική μας αμυγδαλόπαστα τυλιγμένη σε ζύμη σφολιάτας και αλειμμένη με μαρμελάδες κυρίως με βερίκοκο και με ζάχαρη άχνη.
Η βόρεια Σουηδία, είναι ειδική σε δύο συνταγές: τα pepparkakor & τα lussekatt. Τα πρώτα είναι τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μπορείς να βρεις με απίστευτα παιχνιδιάρικα σχέδια. Είναι τραγανά, είναι γλυκά, έχουν διάφορα είδη μπαχαρικών και στολίζονται ανάλογα με απίστευτα σχέδια. Σίγουρα σε αυτά θα γευτούμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, κάρδαμο καθώς και σιρόπι καλάμποκιού. Μερικοί τα χρησιμοποιούν ακόμα και για στολίδια σε δέντρα! Τα δεύτερα, μπορεί στην όψη να σου μοιάζουν σα μικρά κουλουράκια, αλλά είναι μικρά ψωμάκια που φτιάχνονται σε σχήμα S. Παραμένουν στο γιορτινό τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών όπως και τα δικά μας μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται σαφράν, κρόκος δηλαδή στη ζύμη και σε άλλες τοπικές παραλλαγές προτιμάται το κάρδαμο. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι τυχαία, αλλά απηχούν πολύ πολύ παλιές αγροτικές δοξασίες.
Η διασημότητα της Ευρώπης κάνει την εμφάνιση της με το Buche de Noël της Γ
αλλίας. Αυτό που δεν ξέρουνε πολλοί για τον παραδοσιακό γαλλικό κορμό είναι ότι το χορταστικό αυτό κέικ είναι σαν σήμα κατατεθέν και έχει τις ρίζες του στην παράδοση της υπαίθρου καθώς πρόκειται για αναπαράσταση επιλεγμένου κούτσουρου που οικογένειες το έκαιγαν στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων ώστε να εξασφαλίσουν καλή τύχη για το νέο έτος που θα ερχόταν. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να φτιάχνεται έτσι ώστε να θυμίζει κορμό δέντρου αλλιώς δεν μπορεί να λέγεται buche de Noël. Αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές για επιδόρπιο σε όποια χώρα κι αν βρίσκεσαι και θέλει μεγάλη μαεστρία στο πως θα τυλιχτεί το ήδη ψημένο παντεσπάνι με την μους ώστε να πετύχουμε ακριβώς το σωστό σχήμα. Η κουβερτούρα και η κρέμα γάλακτος πρέπει να μείνουν τουλάχιστον για ένα βράδυ στο ψυγείο και η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί πάντα διακόσμηση με cranberries και κλαδάκια από φρέσκο δεντρολίβανο.
Οι χριστουγεννιάτικες πουτίγκες είναι το πασίγνωστο γλυκό της Μ. Βρετανίας που βρίσκεται πάντα στο γιορτινό τραπέζι όταν έρχεται η ώρα για το επιδόρπιο. Περιέχει σοκολάτα, σταφίδες, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και όλη διαδικασία «μαγειρεύεται» στην κατσαρόλα είτε σε μπεν μαρί. Ραντίζεται με κονιάκ και φυσικά δε λείπει ποτέ από κινηματογραφικές σκηνές σε περιόδους εορτών
Τα stollen της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και εδώ στην Ελλάδα καθώς δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πολύ πολύ αφράτο κέικ. Το συγκεκριμένο βέβαια χρονολογείται για τους Γερμανούς από το 14ο αιώνα και η συνταγή του επιβάλλεται να έχει αποξηραμένα φρούτα & πάστα αμυγδάλου διακοσμημένο με ζάχαρη άχνη! Από τον16ο αιώνα συνδέθηκε απόλυτα με τα Χριστούγεννα και θεωρείται η απόλυτη γιορτινή γερμανική λιχουδιά των ημερών.
Το πολύ διαδεδομένο επιδόρπιο Kutia, μπορεί να σερβίρεται στην Λευκορωσία, στην Ουκρανία και στη Λιθουανία, αλλά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Πολωνίας που κοσμεί το εορταστικό δείπνο της Παραμονής. Στα δικά μας μάτια μπορεί να μοιάζει περισσότερο ως κόλλυβα καθώς βασίζεται στο βρασμένο σιτάρι, ωστόσο, είναι ένα γλυκό που σερβίρεται την παραμονή των Χριστουγέννων και έχει ως βάση το μέλι, τον παπαρουνόσπορο, σταφίδες, καρύδια και αποξηραμένα σύκα.
Αφήσαμε τελευταίο ένα πολύ πρωτότυπο και άγνωστο έθιμο που συμβαίνει στην Πορτογαλία με βασικό εορταστικό έδεσμα το Bolo Rei. Το όνομα του σημαίνει το κέικ του βασιλιά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάτι παρόμοιο σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά έχει πάρα πολλές διαφοροποιήσεις τόσο στον τρόπο παρασκευής όσο και στο έθιμο με το δικό μας φλουρί. Το συγκεκριμένο, είναι πάντα κυκλικό με κενό στη μέση και πρέπει πάνω να έχει φτιαχτεί με μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών και με άφθονα φρούτα που πρέπει να είναι είτε ζαχαρωμένα είτε αποξηραμένα είτε μουσκεμένα σε κρασί του Πόρτο. Στο κενό που έχει στο εσωτερικό του θα πρέπει είτε τα παιδιά να βάζουν ένα παιχνίδι που να χωράει ακριβώς, είτε ένα ξερό φασόλι. Το εντυπωσιακό είναι ότι όποιος βρει το φασόλι αναλαμβάνει να φτιάξει ή να φέρει τα γλυκά στα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς.
Αυτό το υπέροχο ευρωπαϊκό ταξίδι γεύσεων δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά σίγουρα οι δικές μας μικρές ελληνικές μπουκίτσες παραμένουν στο βάθρο των προτιμήσεων μας!
Πηγή: aria.gr
Written by: StarClassic Team
today16 Δεκεμβρίου, 2024 9 9
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio
Copyright StarClassic Radio
Σχόλια σε άρθρα (0)