Listeners:
Top listeners:
StarClassic Radio Εκπέμπουμε με άξονα τη χαρά
Πώς επηρεάζει η διατροφή την ψυχική υγεία;
H διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά σχετίζεται άμεσα και με την ψυχική μας κατάσταση. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να μη συνδέεται με τον εγκέφαλο μας που είναι το κέντρο ελέγχου ολόκληρου του οργανισμού;
Πώς συνδέεται η διατροφή με την ψυχική υγεία;
Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας. Σκεφτείτε μόνο ότι ο εγκέφαλός είναι κάθε στιγμή σε λειτουργία. Δουλεύει ακόμα και όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα! Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται κάθε στιγμή ενέργεια. Από πού την εξασφαλίζει; Φυσικά από την τροφή.
Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ο σύμμαχος ενός υγιούς μυαλού.
Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη
Πράγματι, σύμφωνα με μία ανασκόπηση 21 μελετών ένα πρότυπο διατροφής, όπως το Μεσογειακό που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, ελαιολάδου, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών και χαμηλή πρόσληψη ζωικών τροφών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συνεχής τήρηση των μεσογειακών διατροφικών προτύπων μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στους ανθρώπους. Επομένως, αν λάβουμε υπόψη ότι διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης, έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, η Μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση τους.
Η διάθεσή μας συνδέεται με το γαστρεντερικό μας σύστημα
Η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, μεσολαβεί στη διάθεση και αναστέλλει τον πόνο, παράγεται κατά 95% στο γαστρεντερικό σύστημα. Η γαστρεντερική οδός επίσης είναι γεμάτη με νευρικά κύτταρα. Στο έντερο μας ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που επηρεάζουν τη λειτουργία αυτών των κυττάρων.
Δεν είναι τυχαίο που το έντερο μας θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλός.
Οφείλουμε, λοιπόν, να το προσέχουμε, προσφέροντας του τροφές που θα βοηθήσουν το μικροβίωμα και κατά συνέπεια ολόκληρο τον οργανισμό μας. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, προβιοτικά, πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να προωθήσουν τη λειτουργία του εντέρου. Μια πρόσφατη μελέτη σε υγιή άτομα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη προβιοτικών, δηλαδή βακτηρίων ευεργετικών για τη λειτουργία του εντέρου, εκτός από το εντερικό μικροβίωμα άλλαξε την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε μια εργασία που απαιτεί συναισθηματική προσοχή, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και για μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επιβαρύνουν την ψυχολογία
Εκτός από τους κινδύνους για τη σωματική υγεία, μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο μπορεί επίσης να επιδρά αρνητικά στην ψυχολογική ευημερία. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, προκαλούνται απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα μας. Για να ρυθμιστούν τα επίπεδα της, παράγονται ορμόνες που συνδέονται με το άγχος. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο αυξάνουν τη φλεγμονή, γεγονός που τα συνδέει επίσης με την επιδείνωση της ψυχικής μας υγείας.
Πώς θα βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία με τη διατροφή;
Αφού αναλύσαμε τη σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας, ήρθε η ώρα να λάβουμε δράση! Προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μην ξεχνάτε ότι η τροφή είναι η ενέργεια σας, το καύσιμο του σώματος και του εγκεφάλου σας. Δώστε της, λοιπόν, την αξία που της αρμόζει.
Βάλτε στη ζωή σας τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας σας να δημιουργήσετε μια ασπίδα ενάντια στο στρες.
Πίνετε αρκετό νερό. Αν δεν είστε ενυδατωμένοι, μπορεί να δυσκολεύστε να συγκεντρωθείτε ή να σκεφτείτε καθαρά.
Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα-συμμάχους για το πεπτικό σας. Με φυτικές ίνες και προβιοτικά που θα βρείτε στο γιαούρτι ή στο κεφίρ, το έντερο θα σας ευγνωμονεί!
Μειώστε την ποσότητα καφεΐνης. Έχει διεγερτικές δράσεις, μπορεί στην αρχή να σας δώσει πολλή ενέργεια, αλλά στη συνέχεια μπορεί να σας προκαλέσει άγχος.
Καταναλώστε καλά λιπαρά. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται λιπαρά οξέα, όπως τα Ω-3 και τα Ω-6, για να λειτουργεί σωστά. Θα τα βρείτε σε ψάρια, ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο, και στο αβοκάντο.
Λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία συνιστούν τις χημικές ουσίες που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να ρυθμίσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Απορρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης, προκαλώντας στρες στον οργανισμό και μεταβολές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
Πηγές:
Harvard Health Publishing, Nutritional psychiatry: Your brain on food
Firth J. et al, Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?
Li Y. et al, Dietary patterns and depression risk: A meta-analysis.
Mental Health Foundation, Diet and Mental Health
healthysetgo.gr
Written by: StarClassic Team
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio
Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio
Copyright StarClassic Radio
Σχόλια σε άρθρα (0)