Η υπόγεια πόλη, που λεγόταν Μαλακοπή (Derinkuju στα Τουρκικά), που βρίσκεται στην Καππαδοκία της Τουρκίας, κάποτε στέγαζε 20.000 ανθρώπους, που εκτείνονταν σε 18 επίπεδα τούνελ!
Η αρχαία υπόγεια πόλη Μαλακοπή/Derinkuju βρέθηκε τυχαία. Είναι η πρώτη υπόγεια πόλη που βρέθηκε στην οποία μπορούσαν να ζήσουν 20.000 άνθρωποι.
Η Μαλακοπή στην Τουρκία μοιάζει με λαβύρινθο για αποικία μυρμηγκιών. Βρίσκεται 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και περιλαμβάνει 18 ορόφους. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη, δηλαδή μια πόλη που μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία τη δεκαετία του 1960.
Πριν από δύο χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια άλλη υπόγεια πόλη που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 70.000 ανθρώπους! Συνολικά, 40 υπόγειες πόλεις βρέθηκαν σε όλη την περιοχή της Καππαδοκίας. Ωστόσο, η Derinkuju κατέχει τον τιμητικό τίτλο ως μια από τις μεγαλύτερες υπόγειες πόλεις, αλλά και ως η πρώτη που ανακαλύφθηκε.
Η ανακάλυψη αυτής της υπόγειας πόλης έγινε τυχαία, όπως συμβαίνει συνήθως με μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Κατά την ανακαίνιση του σπιτιού, ένας κάτοικος της περιοχής βρήκε αρχαία υπόγεια συστήματα σπηλαίων με τούνελ όπου κάποτε ζούσαν άνθρωποι. Με αυτό, έκανε μια από τις πιο απίστευτες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Η πόλη είναι λαξευμένη στον μαλακό ηφαιστειακό βράχο στον οποίο οι αρχαίοι άνθρωποι μπορούσαν εύκολα να σκαλίσουν μια υπόγεια πόλη με τη βοήθεια απλών εργαλείων.
Τι υπάρχει στην υπόγεια πόλη;
Η υπόγεια πόλη αποτελείται από πολυάριθμα δωμάτια, που συνδέονται με σήραγγες που εκτείνονται για χιλιόμετρα. Σε αυτό ζούσαν τόσο άνθρωποι όσο και οικόσιτα ζώα. Εκτός από τα απαραίτητα για τη διαμονή δωμάτια (υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνιο) υπήρχαν και εκείνα για τη φύλαξη ζώων και ιδιαίτερα για την αποθήκευση τροφίμων και ποτών. Βρέθηκαν επίσης μικρά ιερά, δεξαμενές νερού και πιθανώς δωμάτια για μάθηση – σχολεία. Λαβύρινθοι από σήραγγες και θαλάμους καλύπτουν μια έκταση απίστευτα 445 km2.
Η πύλη στην υπόγεια πόλη ήταν πέτρινη, στρογγυλή, σαν μυλόπετρα. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκρότημα θα μπορούσε να κλείσει σε ορισμένα περάσματα και διασταυρώσεις για να αποτραπεί η είσοδος ανεπιθύμητων.
Στην πόλη, οι κάτοικοι παρείχαν αερισμό μέσω αεραγωγών. Ήταν πιθανώς πιο ευχάριστο για τους ανθρώπους κάτω από τη γη το καλοκαίρι από εκείνους στην επιφάνεια της γης, λόγω της σταθερής θερμοκρασίας όπως αυτή σε μια σπηλιά. Το μόνο πρόβλημα για τους κατοίκους θα μπορούσε να είναι η έλλειψη ηλιακού φωτός.
Έπαιρναν νερό από ένα πηγάδι. Ένα από τα πηγάδια που ανακαλύφθηκαν είχε βάθος 55 μέτρων. Ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και αυτούς στην επιφάνεια. Το νερό ελεγχόταν από όσους βρίσκονταν στους κάτω ορόφους. Κάτι που ήταν μεγάλο πλεονέκτημα σε περίπτωση που κάποιος από την επιφάνεια ήθελε να δηλητηριάσει τους κατοίκους πίνοντας νερό.
Ποιος έχτισε την υπόγεια πόλη;
Σύμφωνα με τους Τούρκους αρχαιολόγους, οι πρώτοι που άρχισαν να χτίζουν την Μαλακοπή κατά τον 8-7ο αιώνα π.Χ. ήταν οι Φρύγες. Οι Φρύγες είναι ένας αρχαίος ινδοευρωπαϊκός λαός που ίδρυσε το βασίλειο στην Μικρά Ασία (12ος-7ος αιώνας π.Χ.). Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η υπόγεια πόλη θα μπορούσε να είχε χτιστεί από τους Χετταίους.
Οι υπόγειες σήραγγες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τους Πέρσες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Κύρου (550 π.Χ.) ως καταφύγιο για τους πολίτες που διέφυγαν από τον πόλεμο.
Μέχρι τη βυζαντινή περίοδο, η πόλη είχε εξελιχθεί σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι πολυάριθμες επιγραφές, ιερά και προσθήκες στο συγκρότημα. Από αυτό φαίνεται ότι η πόλη καταλήφθηκε από Χριστιανούς, που μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, κατά τις πρώτες περιόδους του Χριστιανισμού. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους Άραβες επιδρομείς, κατά τους αραβοβυζαντινούς πολέμους μεταξύ 780 και 1180. Στη συνέχεια η πόλη λειτούργησε και πάλι ως καταφύγιο για τους χριστιανούς εως τις επιδρομές των Μογγόλων τον 14ο αιώνα.
Υπάρχει μια ιστορική πηγή του Ξενοφώντα της Αθήνας που περιγράφει μια υπόγεια πόλη το 360 π.Χ. Γράφει στο βιβλίο του πώς οι άνθρωποι στην Ανατολία έσκαβαν τα σπίτια τους υπόγεια. Και προσθέτει ότι θα μπορούσαν να είναι αρκετά μεγάλα για ολόκληρες οικογένειες, οικόσιτα ζώα και για αποθήκευση τροφίμων και ποτών.
Η υπόγεια φρουρά της Μαλακοπής πιθανότατα δεν λειτούργησε ποτέ πλήρως ως πόλη για μόνιμη διαβίωση. Γι’ αυτό δεν κατοικήθηκε για πολύ καιρό. Ωστόσο, υπήρχαν πολλές ελλείψεις. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι ο άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά ηλιακό φως και βιταμίνη D. Επίσης, τα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν υπόγεια λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός και της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.
Είναι πολύ πιθανό η υπόγεια πόλη να χρησίμευε μόνο και τις περισσότερες φορές ως καταφύγιο για ανθρώπους που διέφυγαν από διώξεις, πόλεμο και άλλα παρόμοια.
του ιστορικού Γιώργου Στάμκου
Πηγή: https://zenithmag.wordpress.com/
Σχόλια σε άρθρα (0)