Πολιτισμός / Τέχνη

Άθικτη βυζαντινή κατασκευή 1500 ετών ανακαλύφθηκε δίπλα στην Αγία Σοφία

today30 Αυγούστου, 2023 43 5

Φόντο
share close

Βυζαντινή κατασκευή, που ανάγεται πιθανότατα στον 5ο αιώνα μ.Χ., ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην πλατεία του ρωμαϊκού Ιπποδρόμου, σημερινή πλατεία Σουλταναχμέτ, στην Κωνσταντινούπολη στον χώρο απέναντι από την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου Haber Türk, κατά τη διάρκεια εργασιών στο πρώην κτήριο της Διεύθυνσης Κτηματολογίου, αρχικά βρέθηκε κρηπίδωμα σε έναν από τους τοίχους του υπογείου το οποίο τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων. Προχωρώντας σε ανασκαφικές εργασίες βρέθηκαν σταδιακά σε ένα χώρο συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών μέτρων με ύψος 6 μέτρων και 80 εκατοστών.

Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ορισμένων προσθηκών, συνάγεται ότι η αρχική κατασκευή του 5ου αιώνα μ.Χ. μετατράπηκε σε δεξαμενή τον 6ο ή τον 7ο αιώνα, ενώ στο δάπεδο υπάρχουν ακόμη και σήμερα στοιχεία υδρορροών.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι ο περίφημος ιππόδρομος του Βυζαντίου, και το αυτοκρατορικό κατάλυμα βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το εν λόγω κτίριο της Διεύθυνσης Κτηματολογίου και καθώς ευρήματα του δαπέδου που ανακαλύφθηκε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το αρχικό δάπεδο του ιπποδρόμου, το οποίο βρίσκεται τεσσεράμισι μέτρα κάτω από τον ιππόδρομο, εκεί που είναι η σημερινή πλατεία Σουλταναχμέτ, υπάρχει η υπόνοια ότι η τοξωτή κατασκευή έχει άμεση σχέση με τον ιππόδρομο.

Σημειώνεται ότι το πρώην κτήριο της Διεύθυνσης Κτηματολογίου θα μετατραπεί σε «Μουσείο Αγίας Σοφίας» στο οποίο αναμένεται να εκτεθούν αντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκες επί αιώνες και δεν έχουν έρθει ποτέ στο φως.

Η ανακάλυψη της κατασκευής αξιολογείται από τους Τούρκους αρχαιολόγους, υπό την Αϊσέ Έρντογντου, διευθύντρια του «Μουσείου της Αγίας Σοφίας», ως πολύ σημαντική, ίσως και ανάλογη των ευρημάτων της βυζαντινής περιόδου που ανακαλύφθηκαν προ ετών στο λιμάνι του Γενίκαπι.

Πηγή: anaskafi.blogspot.com

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%