Προτάσεις μας

Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε όλον τον κόσμο

today1 Ιανουαρίου, 2024 16

Φόντο
share close

 

Τα μεσάνυχτα, οι βουδιστικοί ναοί σε όλη την Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές. Με αυτόν τον τρόπο  ξορκίζουν τα 108 κακά πάθη που έχουν όλοι οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βουδισμό.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα και με την έλευση του νέου χρόνου, τρώνε 12 ρώγες σταφύλι, μία σε κάθε χτύπο του ρολογιού και για κάθε μήνα του χρόνου, προκειμένου να έχουν καλοτυχία κι ευημερία σε όλη τη διάρκειά του.

Στη Ρουμανία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ανύπαντρες κοπέλες κρατούν στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και σκύβουν πάνω από το χείλος ενός πηγαδιού. Η φλόγα του κεριού θα κάνει το πρόσωπο του μελλοντικού συζύγου τους να αντικατοπτριστεί στα σκοτεινά νερά. Επίσης, βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους ένα κλωνάρι βασιλικό, για να ονειρευτούν αυτόν που θα παντρευτούν.

Στην Ιρλανδία, οι ανύπαντρες γυναίκες τοποθετούν μερικά φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους, ελπίζοντας να ονειρευτούν αυτόν που θα γίνει ο έρωτας της ζωής τους.

Στις Φιλιππίνες, η πρώτη μέρα του χρόνου θεωρείται επισήμως η «μέρα των πουά». Από τα ρούχα των ανθρώπων έως τη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού, παντού βλέπει κανείς πουά υφάσματα. Αυτό γίνεται γιατί οι Φιλιππινέζοι πιστεύουν πως το πουά φέρνει πλούτο κι ευημερία.

Στην Ελβετία οι τέσσερις εβδομάδες προ των Χριστουγέννων εορτάζονται με πλούσια παραδοσιακά έθιμα, όπως το γιορτινό στεφάνι και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Ο «Samichlaus» όπως ονομάζεται στη γερμανική πλευρά της Ελβετίας ο Άγιος Νικόλαος μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου. Η παραμονή των Χριστουγέννων με όλα τα άλλα έθιμα του Δένδρου, τα κάλαντα, το γιορτινό τραπέζι και η λειτουργία των Χριστουγέννων χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτή.

Στην Δανία, ο Αγιος Βασίλης είναι ο Julemonden, που μαζί με μια μυστηριώδη ύπαρξη, τον Νisse, φέρνουν τα δώρα στα παιδιά.

Στην Νορβηγία στολίζουν το δέντρο φτιάχνοντας χειροποίητα μικρά καλαθάκια από πολύχρωμο χαρτί. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό τους έχει ως βάση το αρνίσιο κρέας. Ο Νορβηγικός Άγιος Βασίλης λέγεται Nisse και η ονομασία του προέρχεται από τις προχριστιανικές παραδόσεις της Νορβηγίας. Τα Nisse ήταν μικρά γενειοφόρα ξωτικά που πείραζαν τους αγρότες και με τον καιρό εντάχθηκαν στην Χριστουγεννιάτικη παράδοση με τη μορφή του Άγιου Βασίλη. Επίσης στην Νορβηγία συνηθίζουν να λένε τοπικά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

 

Πηγές: in.gr και kindykids.gr

 

 

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%