Ελλάδα-Τόποι-Άνθρωποι

Αμοργόραμα: πρωτοβουλία για τη βιώσιμη αλιεία

today3 Φεβρουαρίου, 2024 44

Φόντο
share close

Μια πολλά υποσχόμενη για τη βιωσιμότητα των θαλασσών και των νησιών μας ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024 στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ορίζοντα τη θεσμοθέτηση περιοχών περιορισμού της αλιείας που θα συνεισφέρει στο φλέγον ζήτημα της μεγάλης μείωσης των ιχθοαποθεμάτων στις θάλασσές μας αλλά και της βιοποικιλότητας.

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ξεκίνησε πριν μια δεκαετία όταν οι αλιείς της Αμοργού είδαν τα δίχτυα τους να αδειάζουν και αποφάσισαν ότι πρέπει να δράσουν εδώ και τώρα.  Έτσι άρχισαν να χτίζουν το όραμά τους για καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια.
Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία κέρδισε την απόλυτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του νησιού αλλά σταδιακά και της πολιτείας, με αποκορύφωμα τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας το 2022 των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Cyclades Preservation Fund, Blue Marine Foundation) και αρμόδιων αρχών και υπουργείων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Αμοργού).

Το αίτημα των αλιέων για περιορισμό με σκοπό την εξασφάλιση του εισοδήματος τους ανέλαβε να τεκμηριώσει επιστημονικά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανισμών Blue Marine Foundation και Cyclades Preservation Fund.

Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναδεικνύει τη σημασία της παράκτιας ζώνης και των βιοτόπων της για πολλά είδη που αποτελούν στόχο στην αλιεία και έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα το αίτημα των αλιέων.

«Τα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα διεκδικούν οι αλιείς. Οι ζώνες απαγόρευσης ψαρέματος θα γίνουν πυρήνες αναγέννησης για την ευρύτερη περιοχή.

Η σύγχρονη τάση είναι να κλείνουμε υδρόβιες και χερσαίες περιοχές και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά.”

«Μπορεί το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ να γίνει Αιγαιόραμα;»

«Διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Πώς θα κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια» ήταν τα συγκινητικά λόγια του προέδρου των αλιέων Αμοργού, κ. Μιχάλη Κρόσμαν, ενώ στο κοινό παρευρέθηκαν άντρες και γυναίκες ψαράδες, νεαροί και γηραιότεροι, που ταξίδεψαν από την Αμοργό.

«Μπορεί το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ να γίνει Αιγαιόραμα;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε πολλαπλώς με αγωνία αλλά και αισιοδοξία, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για αυτό το καλύτερο μέλλον που οραματίζονται και σφυρηλατούν με αφοσίωση και αυτοθυσία οι Αμοργιανοί ψαράδες.

Ακολουθήστε το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ και τις δράσεις του εδώ.

 

Πηγή: koutipandoras.gr

 

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%