Υγεία / Διατροφή

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του καρκίνου – Το ελπιδοφόρο deal AstraZeneca και Absci Corporation

today4 Δεκεμβρίου, 2023 19

Φόντο
share close

Αυξάνονται οι συμπράξεις για την ανάπτυξη αντισωμάτων με σκοπό να καταπολεμηθεί ο καρκίνος. Από τη μία πλευρά βρίσκονται φαρμακευτικές βιομηχανίες και από την άλλη εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ενδεικτική είναι η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας «AstraZeneca» και της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης «Absci Corportation» για τον σχεδιασμό ενός αντισώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου, και άλλων ασθενειών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ανάπτυξής τους.

Η συγκεκριμένη σύμπραξη στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας AI της «Absci» για ανάλυση πρωτεϊνών μεγάλης κλίμακας με στόχο την εύρεση μιας βιώσιμης ογκολογικής θεραπείας, κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη της αγγλοσουηδικής «AstraZeneca».

Σύμφωνα με τον Sean McClain, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της «Absci», η εφαρμογή των αρχών της μηχανικής στην ανακάλυψη φαρμάκων έχει βελτιώσει τις δυνατότητες επιτυχίας και έχει μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται στην ανάπτυξη.

Η «Absci», η οποία εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και έχει ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στη Νέα Υόρκη, παράγει ιδιόκτητα δεδομένα, μετρώντας εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να εκπαιδεύσει το παραγωγικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και, τελικά, να σχεδιάσει και να επικυρώσει βιώσιμα αντισώματα — πρωτεΐνες που στοχεύουν ξένες ουσίες στο σώμα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να αυξήσουμε την επιτυχία και την ταχύτητα της διαδικασίας ανακάλυψης βιολογικών ουσιών, αλλά και να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία των βιολογικών ουσιών που ανακαλύπτουμε», ανέφερε για τη συμφωνία η Puja Sapra, αντιπρόεδρος της «AstraZeneca».

Οι εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει ποιο ακριβώς είδος καρκίνου θα στοχεύσουν.

Τέλος στις χημειοθεραπείες

Η συμφωνία αποτελεί μέρος των φιλόδοξων σχεδίων της «AstraZeneca» να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χημειοθεραπεία με μια νέα γενιά στοχευμένων φαρμάκων.

Τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού – αποτελέσματα που χαιρέτισε ως «τεράστιο επίτευγμα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεργασία με την «Absci» είναι μία «συναρπαστική ευκαιρία» να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία αντισωμάτων.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες αποτελούν ένα από τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και μικρότερων εταιρειών που κάνουν έρευνα αιχμής.

Τον Σεπτέμβριο, η «Moderna» κατέληξε σε συμφωνία αξίας άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του καρκίνου με τη γερμανική «Immatics». Η γερμανική εταιρεία χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία υποδοχέων Τ-κυττάρων για να στοχεύσει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

πηγή: Iatropedia.gr

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%