Βιβλία/ Ταινίες/ Παραστάσεις

Θεσσαλονίκη: Μια στάση λεωφορείου μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη

today29 Μαΐου, 2024 25 21

Φόντο
share close

Μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη λειτουργεί στην Καρδία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δράσεων Κατοίκων Καρδίας.

Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε σε μια παλιά στάση λεωφορείου που σήμερα δε χρησιμοποιείται και είναι ανταλλακτική. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, μπροστά στην εκκλησία. Το σημείο λόγω του σκεπάστρου ήταν ήδη σημείο συνάντησης για τους κατοίκους οι οποίοι πλέον με την ευκαιρία χρησιμοποιούν και τη βιβλιοθήκη.

kataghrafi-l6Txn.PNG

H βιβλιοθηκονόμος κ. Νάστια Ντάνου, η στάση δεν χρησιμοποιούνταν, παρά μόνο από κάποιους που ήθελαν να προφυλαχθούν από τη βροχή. Έτσι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου φτιάχτηκαν αρχικά τέσσερα ράφια με σκοπό να ανταλλάσσει ο κόσμος βιβλία. Δηλαδή να παίρνει κάποιος ένα βιβλίο και να αφήνει ένα άλλο. Η κ. Ντάνου συμμετέχει εθελοντικά στο εγχείρημα από τον περασμένο Ιούλιο.

kataghrafi1.PNG

Πλέον η βιβλιοθήκη έχει πολύ περισσότερα από τέσσερα ράφια και η συλλογή της έχει εμπλουτιστεί σημαντικά ενώ αυξήθηκε και η κίνηση. Παίρνουν ένα βιβλίο για να διαβάσουν στο λεωφορείο και αφήνουν αυτό που έχουν στην τσάντα τους.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ αξιόλογα βιβλία στη συλλογή ενώ κάποια ράφια αποκτούν και εξειδίκευση, όπως για παράδειγμα τα παιδικά βιβλία, για να έχουν και τα παιδιά πρόσβαση. Τα παιδικά βιβλία ήταν δωρεά από τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Υπάρχει επίσης ράφι με ταξιδιωτικά βιβλία και βιογραφίες για όσους δεν θέλουν μυθιστόρημα.

423036650-1047450076554344-1063907598933829954-n.jpg

«Δεν κάνουμε κάποια καινοτομία, στο εξωτερικό είναι πολύ κοινό χώροι σε αχρησία να μετατρέπονται σε ανταλλακτικές βιβλιοθήκες» σημείωσε η κ. Ντάνου προσθέτωντας πως «το εντυπωσιακό είναι ότι ο κόσμος φέρεται πάρα πολύ καλά στη βιβλιοθήκη και οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα, οι οποίοι κάνουν και δωρεές και μάλιστα πολύ ωραία βιβλία».

Όπως εξηγεί η κ. Ντάνου τα βιβλία καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερα ενδιαφέροντα. Αισθηματικά, αστυνομικά, επιστημονική φαντασία, φιλοσοφία, περιπέτειες, ταξιδιωτικά κ.α.

423903643-1331109241616013-6081859816758139625-n.jpg

«Η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα βιβλία με εκπλήσσει πολύ ευχάριστα. Όσο καιρό είμαι εγώ εκεί δεν έχω βρει ούτε ένα βιβλίο σκισμένο, τσαλακωμένο ή οποιαδήποτε φθορά. Μόνο από την υγρασία υπήρξαν κάποιες απώλειες και συνεπώς σκοπεύουμε να βάλουμε ενα πλεξιγκλας, το οποίο φυσικά δε θα κλειδώνει, για να μειωθούν οι απώλειες» καταλήγει η κ. Ντάνου.

makthes.gr

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%