Πολιτισμός / Τέχνη

Κέντρο Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού

today3 Φεβρουαρίου, 2024 10

Φόντο
share close

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην ίδρυση του Κέντρου Μελέτης του Κυκλαδικού Πολιτισμού ως προσάρτημα του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού, στη Νάξο, η κατασκευή και η έκθεση του οποίου ολοκληρώνεται το 2026. Στο Κέντρο θα απασχολούνται αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, χημικοί, επιστήμονες πληροφορικής.

Το Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού προβλέπεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα της προέλευσης και της αυθεντικότητας των κυκλαδικών τέχνεργων, που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα Μουσεία, σε όλο τον κόσμο, και αναμένεται να τύχει διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει

Δημιουργία κεντρικού αναλυτικού εργαστηρίου μελέτης και συντήρησης αρχαιοτήτων.
Βιβλιοθήκη εξειδικευμένη στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.
Ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρούνται τα τέχνεργα του Κυκλαδικού Πολιτισμού με πλήρη καταγραφή της ταυτότητάς τους: Μουσείο ή Συλλογή που ανήκουν, προέλευση, αρχαιολογική τεκμηρίωση εμπλουτισμένη από τα πορίσματα των επιμέρους φυσικοχημικών αναλύσεων που θα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του Κέντρου ή και αλλού.

Η πλήρης ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών του υποδομών προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει -σε πρώτη φάση- χρηματοδότηση ύψους 400.000 από Εθνικούς Πόρους για τον εξοπλισμό του Κέντρου με τις απαραίτητες ηλεκτρονικές και ψηφιακές υποδομές του εργαστηρίου. Στο Κέντρο θα απασχολούνται αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, χημικοί, επιστήμονες πληροφορικής και κάθε άλλη ειδικότητα που κρίνεται αναγκαία. Η πλήρης ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών του υποδομών προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το Κέντρο Μελέτης

«Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός τέχνεργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που έχουν προέλθει από τις συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες των Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τους δύο τελευταίους αιώνες, διαθέτουν πλήρη τεκμηρίωση της προέλευσής του. Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονται στα τοπικά μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και -κατά κύριο λόγο- στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου.

Τα ευρήματα αποτελούν τα συγκριτικά δείγματα για την άντληση στοιχείων, που θα συμβάλλουν στην διεξαγωγή των πλέον αξιόπιστων αναλύσεων. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις τεχνολογικές αναλύσεις θα αξιοποιηθούν ως βάση για συγκριτικές μελέτες με τα πορίσματα αντίστοιχων αναλύσεων τέχνεργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που στερούνται ταυτότητας προέλευσης και βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές και είτε έχουν κατασχεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια.

Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πιστοποίηση και τεκμηρίωση ή μη της γνησιότητάς τους, ενώ θα εμπλουτίσει τα δεδομένα για την ακριβή τους προέλευση. Το Κέντρο θα συγκροτηθεί άμεσα και οι πρώτες δράσεις του, όπως η ψηφιακή βάση δεδομένων, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το β΄ εξάμηνο του 2024».

Πηγή: in.gr

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%