Πολιτισμός

Στο κτίριο του Μουσείο Μαρία Κάλλας

today23 Νοεμβρίου, 2023 13 12

Φόντο
share close

Στον τελευταίο όροφο του Μουσείου Μαρία Κάλλας η θέα είναι συναρπαστική. Εκεί, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας και πως αυτό το νέο μουσείο που δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων είναι ένα απόκτημα που πυκνώνει την αστική εμπειρία. Περισσότερο και από αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι ο μηχανισμός της μνήμης και η βιωματική εμπειρία απέναντι στο αποτύπωμα προσωπικοτήτων του διαμετρήματος της Μαρίας Κάλλας είναι μια συνθήκη βαθιά προσωπική, μια εσωτερική κίνηση που πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Η επίσκεψη αρχίζει από τον τρίτο όροφο και ολοκληρώνεται στον πρώτο. Υπάρχει μια λογική σταδιακή απόσπαση του επισκέπτη από τον θόρυβο της καθημερινότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με τον σκοτεινό κλωβό, όπου ανάμεσα σε κορμούς δέντρων και με θέα τη σκιά της Κάλλας, ο επισκέπτης ακούει την Casta Diva. Από δωμάτιο σε δωμάτιο, σταλάζει η εμπειρία. Επίσης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι και η γνωριμία με την Κάλλας ως δασκάλας στη Σχολή Τζούλιαρντ.

Ως μουσειολογική προσέγγιση, έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα του επισκέπτη να μπει όσο βαθιά εκείνος επιθυμεί. Μπορεί να αφιερώσει πολύ ή λίγο χρόνο, ανάλογα με τη χρήση που θα επιλέξει να κάνει για να ακούσει άριες ή συνεντεύξεις, να διαβάσει υλικό και, κυρίως, να ανακαλύψει εκθέματα μέσα σε συρτάρια και κόγχες. Είναι ένα παιχνίδι ψυχολογικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει να εμπλέξει τον επισκέπτη σε μια κατασκευή ιδιωτικού, προσωπικού χώρου σε συνομιλία με το αποτύπωμα της Κάλλας.

Το μουσείο είναι αισθητικά όμορφο, έχει μια καθαρότητα και μια οικονομία ελκυστική. Ο χώρος του καφέ και του πωλητηρίου είναι συμπαθής και επικοινωνεί και με τον πεζόδρομο της Πετράκη, αφού το κτίριο είναι διαμπερές.

Πηγή: kathimerini.gr διασκευή άρθρου του Νίκου Βατόπουλου

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%