Ελλάδα-Τόποι-Άνθρωποι

Συνοικία Ουζιέλ: Ένα όμορφο ταξίδι σε κάποια άλλη εποχή

today2 Απριλίου, 2024 18

Φόντο
share close

Aνοιχτά παράθυρα με ξύλινα πατζούρια, κλειδιά πάνω στις πόρτες, αυλές γεμάτες λουλούδια και έπιπλα φερ φορζέ, γάτες να τριγυρνάν στα πλακόστρωτα δρομάκια και άνθρωποι να ανταλλάσσουν καλημέρες από τα μπαλκόνια. Σε αυτήν την πολύχρωμη, βγαλμένη από τα παραμύθια, γειτονιά της Θεσσαλονίκης διατηρείται ζωντανή η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Λυδία Κοκκινά

Ο οικισμός Ουζιέλ χτίστηκε το 1925 από τον εργολάβο Ουζιέλ, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ. Ο Ουζιέλ ήταν ένας από τους μετόχους της εταιρίας τροχιοδρόμων και εφόσον η αποθήκη οχημάτων (depot) της εταιρίας βρισκόταν στο ακριβώς επόμενο τετράγωνο, δημιούργησε οικισμό για να στεγαστούν εκεί οι υπάλληλοι του τραμ. Ωστόσο, παρά την αρχική πρόθεση, τελικά τα σπίτια πουλήθηκαν σε ιδιώτες και όχι απαραίτητα σε υπαλλήλους τραμ. Από το 1984 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Οι περισσότερες από τις κατοικίες του οικισμού διατηρούνται σήμερα σε άριστη κατάσταση και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, συμβαδίζουν με την λεπτότητα της ήδη υπάρχουσας αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ακατοίκητα, αφημένα στη φθορά του χρόνου.

 

Το συγκρότημα αποτελείται από 28 μονοκατοικίες πανομοιότυπης αρχιτεκτονικής. Αποτελούνται από υπερυψωμένο υπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο. Χαρακτηριστικό των κτιρίων αποτελούν τα ξύλινα κουφώματα, τα ξύλινα φουρούσια και τα διακοσμητικά κάτω από την κεραμοσκεπή, αλλά και γύρω από κουφώματα. Βρίσκεται στην περιοχή Ντεπώ, στην έκταση που περικλείεται από τις οδούς Γεωργίου Παπανδρέου, Δημητρακοπούλου, Χαιρώνειας.

 

Το μέρος είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα της πόλης, με τους κατοίκους να έχουν συνηθίσει τα μάτια των ενθουσιασμένων επισκεπτών πάνω τους.

Πηγή: biscotto.gr

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%