e-learning

Αυτογνωσία: Το πρώτο βήμα στην ψυχική ανθεκτικότητα, μέσω της θεραπευτικής εκφραστικής γραφής 12/6/2024

today29 Απριλίου, 2024 16

Φόντο
share close

Σε αυτό το εργαστήριο σας προσκαλούμε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, αφθονίας και ανθεκτικότητας. Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις θεραπευτικής εκφραστικής γραφής, αναζητήσεις και συζητήσεις, θα ασχοληθούμε με τις εσωτερικές διαδικασίες αυτοαντίληψης και αποδοχής. Ταυτόχρονα, θα εξερευνήσουμε την έννοια της αφθονίας και θα μάθουμε πώς να την εκδηλώνουμε στη ζωή μας. Με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας, θα αναπτύξουμε στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και εσωτερική δύναμη.

Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Διάρκεια: 19:00-21:00/ 2 ώρες

Σε ποιούς απευθύνεται

Το εργαστήρι απευθύνεται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες επιθυμούν να υποδεχτούν το Καλοκαίρι δημιουργικά, μέσα από τη θεραπευτική λειτουργία της ποίησης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για τη συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήρι δεν απαιτούνται πρότερες γνώσεις! Η λειτουργία της θεραπευτικής γραφής είναι μεταξύ άλλων και η σίγαση του εσωτερικού μας κριτή, διερευνώντας και εκφράζοντας αυθεντικά τα συναισθήματά μας!

Πώς θα υλοποιηθεί

Διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom

Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης, κατόπιν ολοκλήρωσης των εργασιών του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τις συμμετέχουσες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία, βοηθώντας τες να αναγνωρίσουν τα αποθέματά τους, μέσα από ασκήσεις θεραπευτικής εκφραστικής γραφής.

Μαθησιακοί στόχοι

Οι συμμετέχουσες θα γνωρίσουν ένα σχηματικό μοντέλο για τους πυλώνες της ψυχικής ανθεκτικότητας, καθώς επίσης και τις μεθόδους και τα οφέλη της θεραπευτικής εκφραστικής γραφής. Θα εκπαιδευτούν σε μεθόδους αναγνώρισης των αποθεμάτων τους, προς ενίσχυση της αυτογνωσίας. Θα ενδυναμωθούν αποκτώντας στάση θετικής ψυχολογίας ως προς την αυτοεικόνα και την αντίληψη του εαυτού τους.

Περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος

Στην εισαγωγική αυτή ενότητα πρόκειται να ασχοληθούμε με την αυτογνωσία ως βασικό πυλώνα για την κατάκτηση της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Το θερινό ηλιοστάσιο έχει συνδεθεί με την αφθονία της φύσης, καθώς τη στιγμή εκείνη η βλάστηση, η ανθοφορία και η καρποφορία φτάνουν το απόγειό τους! Με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, που σημαίνει την κορύφωση της ενέργειας της φύσης, επιχειρούμε ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας, όπου πρόκειται να ανακαλύψουμε μέσα στο ασφαλές πλαίσιο μιας ομάδας από γυναίκες για γυναίκες τη δύναμη που ήδη αναβλύζει μέσα μας.

Σε αυτό το εργαστήριο σας προσκαλούμε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, αφθονίας και ανθεκτικότητας. Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις θεραπευτικής εκφραστικής γραφής, αναζητήσεις και συζητήσεις, θα ασχοληθούμε με τις εσωτερικές διαδικασίες αυτοαντίληψης και αποδοχής. Ταυτόχρονα, θα εξερευνήσουμε την έννοια της αφθονίας και θα μάθουμε πώς να την εκδηλώνουμε στη ζωή μας. Με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας, θα αναπτύξουμε στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και εσωτερική δύναμη. Βυθιστείτε σε αυτή τη μεταμορφωτική εμπειρία και ανακαλύψτε τις δυνατότητες που υπάρχει μέσα σας για να ζήσετε μια γεμάτη και ανθεκτική ζωή.

Η συντονίστρια Πηνελόπη Κολοβού καθοδηγεί τις συμμετέχουσες βήμα-βήμα να εμπνευστούν από τη ζωοδότρα φύση και να διερευνήσουν τα αποθέματά τους. Προσφέρει κατάλληλα ερεθίσματα τέχνης του λόγου, ήχου και εικόνας, και σε συνοδεύει μέσα από ειδικές ασκήσεις θεραπευτικής εκφραστικής γραφής
-να αναζητήσεις και να φωτίσεις με τρόπο δημιουργικό, όσα γεννώνται μέσα σου!
-να αναγνωρίσεις και να αγκαλιάσεις με αποδοχή τα συναισθήματά σου!
-να δοκιμάσεις στην πράξη, πώς μπορεί η θεραπευτική γραφή να σε βοηθήσει να εκφράσεις όσα αισθάνεσαι!
-να συνθέσεις βήμα-βήμα με τις δικές σου λέξεις ένα ποίημα με θέμα αναζωογονητικό!
-να ενδυναμώσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου μέσα στην ομάδα!

Για τις συμμετέχουσες στο Workshop παρέχεται η δυνατότητα μιας δωρεάν ατομικής συνεδρίας διάρκειας 30 λεπτών με την εκπαιδεύτρια, προκειμένου να συζητήσουν θεραπευτικές προοπτικές των κειμένων τους.

Παρακαλούνται οι συμμετέχουσες να είναι συνεπείς στην ώρα προσέλευσης. Προτείνεται 15 λεπτά πριν από την έναρξη του σεμιναρίου να συνδεθείτε στο δωμάτιο τηλεδιάσκεψης!

Κόστος συμμετοχής: 20-€

Εγγραφή και τρόπος πληρωμής

Εγγραφή στην ΦΟΡΜΑ
Ανάρτηση παραστατικών και πληρωμή όπως αναφέρονται στην Φόρμα Εγγραφής

Σύντομο βιογραφικό

Η Πηνελόπη Κολοβού [Μ.Α.] σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση στο Πανεπ. της Βιέννης. Συμμετείχε στο Κολλέγιο Διδακτορικών Σπουδών των Πανεπ. Βόννης-Σορβόννης IV-Φλωρεντίας «Ιδρυτικοί Ευρωπαϊκοί Μύθοι στη Λογοτεχνία, την Τέχνη και τη Μουσική».

Έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακή μετεκπαίδευση στη Διδασκαλία της Γερμανικής [Πανεπ. Βόννης], με εξειδίκευση στο συστημικό γλωσσικό coaching για επαγγελματίες υγείας, την ιατρική ορολογία και επικοινωνία, και τη διαπολιτισμική φροντίδα.

Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακή μετεκπαίδευση στις εφαρμοσμένες επιστήμες υγείας [Πανεπ. Bielefeld], με ειδίκευση στη συμβουλευτική της πρόληψης και της υγείας, και το coaching υγείας, ενώ σπουδάζει Εκπαιδευτική Ψυχολογία [MSc] και Συστημική Ψυχοθεραπεία [Εντροπία].

Έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες και σε διαφορετικές δομές εκπαίδευσης στη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει με άρθρα και ομιλίες και ως επιμορφώτρια Erasmus+ σε διεθνείς ακαδημαϊκές διοργανώσεις.

Ως ειδικός θεραπευτικής γραφής [Γερμανικό Ινστιτούτο Θεραπευτικών & Παιδαγωγικών Επαγγελμάτων, DPT Köln] έχει ιδρύσει τη δράση Μικρές Ιστορίες Γραφής και Υγείας, όπου σχεδιάζει και διενεργεί εργαστήρια συνδυασμένης αγωγής της υγείας και θεραπευτικής γραφής για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας, και είναι μέλος της Γερμανόφωνης Εταιρείας για τη Θεραπεία μέσω της Ποίησης και της Ανάγνωσης, τη Δημιουργική Γραφή και το Βιογραφικό Έργο [DGPB].

Κατά το εαρινό εξάμηνο 2024 διδάσκει Γερμανική Γλώσσα & Φωνητική στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και ένταξης εκπαιδευτικών με προσφυγικό υπόβαθρο στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ [Projekt Lehrkräfte Plus] και παρέχει εκπαίδευση στην ιατρική επικοινωνία για ειδικευόμενους ιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν στις γερμανόφωνες χώρες.

Πρόσφατα άρθρα και ανακοινώσεις σε συνέδρια:

Penelope Kolovou, „Teaching resilience in fragile Times”. Here and Now Forum in Die Unterrichtspraxis/Teaching German. American Association of Teachers of German. 2023.

Penelope Kolovou, „DaF zum Wohl! Sprachsensible Gesundheitsförderung internationaler Studierender“. IDV Magazin (102) Dezember 2022.

Health- and Language Coaching at Workplace as Means of Empowerment for incoming medical Professionals. Wissenschaftliche Poster Presentation. European Conference on Health Communication (ECHC) 2023: Health communication for/with vulnerable groups in society. Universität Klagenfurt. 15-17.11.2023 [Abstract nach blind review angenommen]

Emotional Reading for Refugee Teachers learning German. Interconnected Learning and Teaching in the Post-Pandemic Era. Trends and Challenges in Teaching Foreign Languages. International Conference. Univerzitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi. 8-12.11.2023.

Resilienzförderung im DaF Unterricht für internationale Assistenzärzt:innen. 1. Panhellenischer Kongress in Interkultureller Psychologie. Demokrit Universität Thrakien. 10.-11.03.2023.

 

 

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%