Πολιτισμός / Τέχνη

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

today20 Μαρτίου, 2024 10

Φόντο
share close

Aπό την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη κι από τη Λάρισα έως την Κοζάνη, η χώρα για κάποιες ημέρες (19-22 Μαρτίου) θα αναπνεύσει ποιητικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση».

Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO, «να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».

Με αφορμή αυτή τη σημαντική ημέρα, σε όλη την Ελλάδα έχουν διοργανωθεί μια σειρά από εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 19 Μαρτίου και ολοκληρώνονται στις 22 του μήνα. Αναλυτικά:

19 Μαρτίου, Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας: Εκδήλωση με θέμα «Ποίηση και Ιστορία»

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού Ν.Α. Ευρώπης και το Βαφοπούλειο ΠΚ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: Ποίηση και Ιστορία, την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, στο Βαφοπούλειο Π.Κ. , ώρα 7.30 μ.μ.

Χαιρετίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ Μπάμπης Μπαρπουνάκης και εκπρόσωπος του ΒΠΚ

Ομιλητές: Φοίβος Γκικόπουλος, ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.: Ποίηση και Ιστορία. Μιχάλης Μπακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη: Αναγνωστάκης, Θασίτης και Κύρου: Η αντανάκλαση της Ιστορίας στο έργο τους. Σύνδεση και με τον Ελληνισμό της Διασποράς (Σεβαστή Μπούρα Μπούτου, ποιήτρια, ΙΤ, City University της Νέας Υόρκης, Ιωάννα Λαζάρου, εκδότρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Μαϊάμι).

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με την φυσαρμόνικα του ο δημοσιογράφος και μουσικός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν οι Κατερίνα Γιαννούλη, ηθοποιός, και Αναστασία Χατζή, ποιήτρια.

Συντονισμός/παρέμβαση: Ελένη Καρασαββίδου, δοκιμιογράφος/ΕΔΙΠ ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο 2ο μέρος ποιητές/τριες της Θεσσαλονίκης θα διαβάσουν ποίημα τους (έως 10 στροφές) με αυτήν την θεματική. Δηλώσεις στο helenkapa@gmail.com έως και 15/3/24.

20 Μαρτίου

Ελληνοαμερικανική Ένωση και το »Με τα λόγια (γίνεται)»: Αφιέρωμα στον Τσαρλς Σίμικ

Με αφορμή τον εορτασμό του «Μήνα της Ποιήσης», η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το «Με τα λόγια (γίνεται)» αφιερώνουν φέτος στον Τσαρλς Σίμικ την καθιερωμένη εκδήλωσή τους με αμερικανική ποίηση. Η εκδήλωση, την οποία επιμελείται η ποιήτρια Λένα Καλλέργη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Ποιος ήταν ο Σίμικ: Ο Τσαρλς Σίμικ γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας το 1938 και πέθανε στο Ντόβερ του Νιου Χάμσιρ το 2023. Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1954, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα το 1959 και από τότε εκδόθηκαν περισσότερα από 60 βιβλία του, 20 από τα οποία είναι βιβλία ποίησης. Έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το Pulitzer Prize for Poetry, το Frost Medal, το Wallace Stevens Award, καθώς και υποτροφίες από το Guggenheim Foundation, το MacArthur Foundation, το National Endowment for the Arts και την American Academy of Arts and Letters.

Εκδόσεις Ιωλκός και Θέατρο «Σταθμός»: Ποιητική ανθολογία “Ήθο [ποιείν]”

Οι εκδόσεις “Ιωλκός” και το Θέατρο “Σταθμός” παρουσιάζουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την πρωτότυπη ποιητική ανθολογία “Ήθο [ποιείν]”, (ανθολόγηση – επιμέλεια Θανάσης Θ. Νιάρχου) μια ανθολογία που συγκροτούν τα ποιήματα είκοσι Ελλήνων ηθοποιών.

Ηθοποιοί που είτε έχουν φύγει από τη ζωή (Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Τζαβαλάς Καρούσος, Κάρολος Κουν, Θάνος Κωτσόπουλος, Τιτίκα Νικηφοράκη, Μίμης Φωτόπουλος, Μήτσος Λυγίζος, Γιώργος Μετσόλης, Αλέξανδρος Φερέντης, Χρήστος Ε. Κατσιγιάννης, Ιάκωβος Ψαρράς, Κατερίνα Γώγου, Δημήτρης Ποταμίτης), είτε ζουν και συνεχίζουν την από σκηνής δημιουργία τους (Χρήστος Ν. Βαλαβανίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Δημήτρης Καταλειφός, Περικλής Μουστάκης, Γιώργος Ζιόβας, Δημήτρης Τάρλοου), έχουν σχηματίσει ήδη μια πολύτιμη παρακαταθήκη με τα ποιητικά τους επιτεύγματα.

Μια επιλογή από τα επιτεύγματα αυτά θα διαβάσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, ενώ τα ποιήματα των εκλιπόντων ηθοποιών θα διαβάσουν οι συνάδελφοί τους Ρένη Πιττακή, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Μαριέτα Σγουρδέου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μαρία Ζορμπά, Άννα Αδριανού, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Διαμαντής και Μάνος Καρατζογιάννης.

Την ανθολογία θα παρουσιάσουν οι ποιητές Βαγγέλης Χρόνης και Γιώργος Χρονάς στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο “Σταθμός”, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις εννιά το βράδυ.

21 Μαρτίου

Παρέμβαση: Αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Η Παρέμβαση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ώρα 6.30 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, με ένα αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα (φέτος τιμώνται τα 200 χρόνια από το θάνατό του) και με ελεύθερες αναγνώσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και το Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανάγνωση ποιήματος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: paremvasiculture@yahoo.com

 

Περιοδικό «Ποιητική» και Εκδόσεις Πατάκη: Αφιέρωμα στη Μαρία Λαϊνά

Το περιοδικό «ΠΟΙΗΤΙΚΗ» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα) σε μια βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Λαϊνά (1947-2023). Ποιήματά της θα διαβάσουν οι ποιητές: Χάρης Βλαβιανός, Μαίρη Γιώση, Γιάννης Δούκας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μάνια Μεζίτη, Αργύρης Παλούκας, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Όλγα Παπακώστα, Αντώνης Φωστιέρης και Δήμητρα Χριστοδούλου.

Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος: Βραδιά ποίησης

Βραδιά ποίησης διοργανώνεται στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.30′ μ.μ. επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Αναλυτικά, η ανακοίνωση – πρόσκληση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος είναι η παρακάτω (σ.σ.: Η ανακοίνωση εκδόθηκε και παρουσιάζεται σε πολυτονικό σύστημα):

«Ἐλᾶτε τὸ βράδυ τῆς 21ης Μαρτίου 2024, ἡμέρα Πέμπτη, στς 7:30 μ.μ., νὰ ὑποδεχθοῦμε τὴν Ἄνοιξη διαβάζοντας τὰ ποιήματα ποὺ ἀγαπᾶμε, δικά μας ἢ ἄλλων ποιητῶν. Τόπος συναντήσεως τὸ σπίτι τοῦ Τάκη Σινόπουλου στὴν ὁδὸ Τάκη Σινόπουλου ἀριθμὸς 22, (δεύτερη παράλληλη τῆς ὁδοῦ Ἁγίας Ἀναστασίας), στὸν Περισσό».

Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων: Ποιητική εκδήλωση

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Άνοιξης διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., σε συνεργασία με την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, την Ε.Λ.Β.Ε. και τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 19.00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, (Ρούσβελτ 59).

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «1974-2024: Πενήντα χρόνια ιστορίας και προσφοράς της παιδικής Λογοτεχνίας», θα κάνει ο κ. Γεώργιος Δ.Καψάλης, Ομότιμος καθηγητής, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων ο κ. Ιωάννης Μαρονίτης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. κ. Ελευθέριος Μουφτόγλου.

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., του Θεατρικού Εργαστηρίου «Φαέθων» Ανατολικής Ρωμυλίας Λάρισας, καθώς και από εκπαιδευτικούς και μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 5ο Λύκειο Λάρισας και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Σ.Κ. Λάρισας. Θα συμμετέχουν σχήματα κλασικής μουσικής, τραγουδιού a cappella, καθώς και η χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας, με μουσικό την κ. Μάγδα Ζαχαρίου.

Επίσης, θα εκτεθούν έργα του εξαίρετου ζωγράφου κ. Δημήτρη Κυριάκου. Η εκδήλωση θα κλείσει με χορούς από το παιδικό τμήμα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «ο Κατσαντώνης», με χοροδιδάσκαλο τον κ. Δημήτρη Σαμουρέλη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχουν η Πρόεδρος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. κ. Δήμητρα Μπαρδάνη και η Γενική γραμματέας κ. Βασιλική Καρατάσιου -Τσιώλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

 

22 Μαρτίου

Εταιρεία Συγγραφέων: Συλλλογική ανάγνωση ποιημάτων στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού

Ο Βασίλης Βασιλικός συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης προωθώντας την πρόταση της Εαρινής Ισημερίας ως Πρέσβης στην UNESCO. Φέτος η Εταιρεία αφιερώνει τον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης στη μνήμη του, έτσι την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. Γι’ αυτό το λόγο καλεί τα μέλη της στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου σε μια συλλογική ανάγνωση. Όποιος/α επιθυμεί θα μπορεί να διαβάσει ένα ποίημα δικό του/της ή άλλου/ης με άξονα τη φετινή θεματική: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά με τη φύση και τους άλλους…

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο email της Γ.Γ. Άννας Αφεντουλίδου annaafen@hotmail.com . Τα κείμενα που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν ένα e-book που θα κυκλοφορήσει στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

Εκδόσεις Κίχλη: Εκδηλώσεις σε τέσσερις ενότητες

Οι εκδόσεις Κίχλη γιορτάζουν την Ημέρα της Ποίησης με αναγνώσεις ποιημάτων, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πολλούς συμμετέχοντες και εκπτώσεις στα ποιητικά βιβλία της Κίχλης, οι οποίες θα ισχύσουν μόνο για την ημέρα της εκδήλωσης και για δια ζώσης αγορές. Η εκδήλωση θα οργανωθεί σε τέσσερις ενότητες. Θα διαβαστούν ποιήματα μεταπολεμικών ποιητών, μεταφρασμένα ποιήματα, ποιήματα νεοτέρων ποιητών καθώς και ποιήματα που εσείς θα επιλέξετε.* Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Κρέων Κανακάρης. Σας περιμένουμε στον χώρο της Κίχλης, Αριστοτέλους 39! * Παρακαλούμε, στείλτε μας τα προς ανάγνωση ποιήματα και το ονοματεπώνυμό σας έως 19-3-2024 στο kichli.publishing@gmail.com

 

23 Μαρτίου

Εταιρεία Συγγραφέων: Διοργάνωση ποιητικού περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας

Το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 12.30 μ.μ. θα διοργανωθεί ποιητικός περίπατος ο οποίος θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. από την επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (απέναντι από την Βουλή) και συνεχίζοντας από το δεξί πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου θα καταλήξει στην Ομόνοια. Όσοι/ες συμμετάσχουν θα έχουν μαζί τους, τυπωμένα σε έγχρωμο χαρτί, ποιήματα δικά τους ή άλλων που θα μοιραστούν στους περαστικούς και στα καταστήματα.

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος, οι εκδόσεις Συρτάρι και οι εκδόσεις Γράφημα σάς προσκαλούν σε ημερίδα

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος και οι εκδόσεις Συρτάρι σάς προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα

«Η ποίηση ως τέχνη και ως έκφραση. Βίοι παράλληλοι ή αντίθετοι;».

Στο θέμα της ημερίδας επιχειρείται όπως εξεταστούν τα όρια της υποκειμενικής έκφρασης έναντι των ορίων τής αντικειμενικής μορφοποίησης του λόγου σε τέχνη. Ο Φιλολογικός Όμιλος υποστηρίζει πως η υποκειμενική έκφραση, η οποία και ορίζει τα πλαίσια του λόγου, δεν υπόκειται στον αντικειμενικό προσδιορισμό τού όρου «τέχνη». Πιστεύει πως για να μετατραπεί η υποκειμενική έκφραση σε ποιητική τέχνη (και ευρύτερα λογοτεχνία), οφείλει ο δημιουργός να καταργήσει τη συναισθηματική και αισθητική ερμηνεία τής βιωμένης εμπειρίας τού εξωτερικού κόσμου και να την κατασκευάσει με όρους επιστημονικής προσέγγισης του λόγου. Με άλλα λόγια, για να δημιουργηθεί το ποίημα, δεν απαιτείται έμπνευση ή αυθόρμητη έκφραση, αλλά συγκροτημένη συνειδησιακή κατασκευή με όρους κοινωνιολογικής, ψυχαναλυτικής, ιστορικής, φιλολογικής και φιλοσοφικής, επεξεργασίας των όρων αναπαραγωγής τής πραγματικότητας, των όρων βίωσης τής εμπειρίας. Η εμπειρία δεν είναι του «εδώ και τώρα», αλλά τού καθολικού χωροχρονικού πλαισίου αναφοράς με μεταβολές ως προς τη μορφική μεταφορά των δεδομένων στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στην εν λόγω προβληματική θα τοποθετηθούν οι ομιλητές/τριες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας και Γεωργίου Γενναδίου 8, στον 7ο όροφο.

Ομιλητές οι: Αντώνης Ε. Χαριστός, Κωνσταντίνος Λίχνος, Χρήστος Μιάμης, Μάνια Μεζίτη, Αγγελική Πεχλιβάνη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Σόνια Ζαχαράτου, Νιόβη Ιωάννου, Άννα Βασιάδη, Άννα Γρίβα, Γιάννης Ζαραμπούκας.

 

Athens Poetry Walk: Ψηφιακή εφαρμογή που ενώνει ποιητικά την Αθήνα

Η ψηφιακή εφαρμογή Athens Poetry Walk είναι «ανοιχτή» όλο το χρόνο, αλλά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποκτά και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας επιτρέπει να ενωθούμε ποιητικά με την πρωτεύουσα.

Είναι η μοναδική ψηφιακή εφαρμογή που ενώνει όλα τα τοπόσημα ποιητικού ενδιαφέροντος της Αθήνας, ενώ έχει περισσότερες από 50 απαγγελίες ποιημάτων και αλληλεπιδραστικό χάρτη με παιχνιδοποίηση.

 

Πηγή: bookpress.gr

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%