Εργαστήρια

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ “Ένα ταξίδι με τις ελληνικές λέξεις”

today 4 Δεκεμβρίου, 2022


Φόντο
share close

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ένα ταξίδι με τις ελληνικές λέξεις
Από την ετυμολογία στον ορισμό των εννοιών

Πώς συνδέεται η ετυμολογία με τη φιλοσοφική διάσταση των λέξεων;
Ποια σημασία έχουν οι λέξεις που επέλεξαν οι Έλληνες φιλόσοφοι προκειμένου να αποδώσουν πρότυπα νοήματα όπως η ευθυμία, το μέτρο, η γνώση, η ευψυχία;
Πώς συνθέτουν το παλίμψηστο της ελληνικής γλώσσας οι νεοέλληνες λογοτέχνες, αναδίδοντας το νόημα και την αισθητική της;

Η εκπομπή “Σημεία & Στιγμές στην ελληνική γλώσσα” του εθελοντικού διαδικτυακού ραδιοφώνου StarClassic Radio (www.starclassic.gr) ξεκινάει αυτό το ταξίδι με τις ελληνικές λέξεις και τη διαδρομή τους σε δύο δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις. Η φιλόλογος, παραγωγός της εκπομπής και ειδική σε θέματα λεξικογραφίας, Βασιλική Φυτώκα, μας ξεναγεί στην ετυμολογία, τη φιλοσοφική διάσταση, την αισθητική και την ποίηση που εμπεριέχουν οι ελληνικές λέξεις.

Το ταξίδι αφορά όλους όσους αγαπούν την ελληνική γλώσσα και χαίρονται να την ανακαλύπτουν συνεχώς.

Πληροφορίες:
Κυριακή 4/12 και 11/12 στις 19:00-21:00
Διάρκεια: 2 ώρες κάθε Κυριακή (σύνολο 4 ώρες)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ (20 ευρώ ανά ενότητα) / 10 ευρώ ανά ενότητα το φοιτητικό
– Το κόστος αφορά στην ενίσχυση των σκοπών του Κοινωνικού Συλλόγου «Συνανθρωπία» και του διαδικτυακού του ραδιοφώνου StarClassic Radio, όπως αυτοί αναφέρονται στη φιλοσοφία του στον ιστότοπο www.starclassic.gr. Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας.
– Οι φοιτητές με την εγγραφή θα επισυνάπτουν και μια φωτογραφία της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Όροι συμμετοχής: Κατάθεση στο λογαριασμό του StarClassic Radio με αιτιολογία το ονοματεπώνυμο.
GR2201108630000086300305629 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Σωματείο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΙΑ)
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θεματικοί άξονες ενότητας Α:
• Η αφαιρετική συμβολική των ελληνικών γραμμάτων.
• Η ετυμολογία της αρχαίας ελληνικής λέξης οδηγεί στο νόημά της που επισημαίνει τη φιλοσοφική της διάσταση. Θα διερευνήσουμε παραδείγματα λέξεων, προσεγγίζοντας χωρία αρχαίων ελληνικών κειμένων όπου οι λεκτικές διατυπώσεις νοημάτων ανοίγουν ορίζοντες στην σκέψη.
• Συζήτηση

Θεματικοί άξονες ενότητας Β :
Εισαγωγική σύνδεση των τριών μεγάλων περιόδων της ελληνικής γλώσσας: αρχαία – βυζαντινή μεσαιωνική – νεοελληνική μέσα από τα παραδείγματα λέξεων και κειμένων.
Προσεγγίζουμε λέξεις κι εκφράσεις νεοελλήνων λογοτεχνών όπως ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Βρεττάκος, ο Καζαντζάκης, ο Παπαδιαμάντης οι οποίες έχουν αντληθεί από την χωροχρονική δεξαμενή του ελληνικού λόγου κι αποδίδονται με υψηλή αισθητική.
Συζήτηση

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα Zoom, στον σύνδεσμο που θα αποσταλεί στο email που θα δηλώσετε κατά την εγγραφή σας.


Λεπτομέρειες
Αρχή 4 Δεκεμβρίου, 2022
Τέλος 11 Δεκεμβρίου, 2022
Rate it


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%