e-learning

Μαθήματα Παλαιογραφίας και Ιστορίας της Γραφής: Ανασκόπηση και Εξέλιξη της Γραφικής Παράδοσης, Ανακατασκευή Παρελθόντος μέσω Γραφικών Μεθόδων 29/5/2024

today29 Απριλίου, 2024 258 67

Φόντο
share close

Το παρόν εισαγωγικό μάθημα στην ιστορία της γραφής και της παλαιογραφίας έχει ως στόχο να μας εξοικειώσει με τις βασικές έννοιες και τις εξελίξεις στο χώρο της γραφής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Θα εξετάσουμε πώς η γραφή έχει διαμορφωθεί και πώς έχει επηρεάσει τον πολιτισμό, την επικοινωνία και τις διαδρομές της ανθρώπινης κοινωνίας.

Διάρκεια: 2 ώρες, 19:00-21:00
Ημερομηνία: Τετάρτη, 29 Μαίου

Σε ποιούς απευθύνεται

Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε φοιτητές και επιστήμονες στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, ιδίως σε φιλολόγους και ιστορικούς. Επιπλέον, μπορεί να ενδιαφέρουν όσους ασχολούνται με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Συνολικά, ο στόχος είναι να προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για την ανάλυση και την ερμηνεία πρωτογενών πηγών, όπως τα χειρόγραφα, προκειμένου να αναπτύξουν εμπειρίες και εξειδικευμένες δεξιότητες στον τομέα της φιλολογίας.

Εκτός από τους φοιτητές και τους επιστήμονες στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, τα μαθήματα αυτά μπορεί να απευθύνονται και σε ερευνητές και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού τομέα. Επιπλέον, άτομα που εργάζονται σε μουσεία, αρχεία και βιβλιοθήκες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτά τα μαθήματα καθώς ασχολούνται με τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη διάθεση πρωτογενών πηγών.

Πως θα υλοποιηθεί: διαδικτυακά με σύγχρονη τηλεδιάσκεψη
Τρόπος παρακολούθησης: πλατφόρμα zoom

Θα ξεκινήσουμε με μια 2ωρη εισαγωγή και θα ακολουθήσουν σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο του 2024 (θα γίνει σχετική ανακοίνωση)

Μετά το πέρας των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης

Σκοπός του προγράμματος

Το σεμινάριο παλαιογραφίας και ιστορίας της γραφής έχει ως στόχο να εισάγει τους συμμετέχοντες στον κόσμο της αρχαίας και μεσαιωνικής γραφής, καθώς και στην εξέλιξη της γραφής από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις, μελέτη παλαιών εγγράφων και ειδικευμένες διαλέξεις, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με διάφορα συστήματα γραφής και παλαιογραφικές μεθόδους.

Μαθησιακοί στόχοι

Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν την εξοικείωση με την ιστορία της γραφής και της παλαιογραφίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων παλαιογραφίας και την ενίσχυση επιμονής, ακρίβειας, κατανόησης της ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεωρητικό και πρακτικό τμήμα.

Περιεχόμενο

1. Εισαγωγή στην Ιστορία της Γραφής: Θα εξετάσουμε την αρχή της γραφής σε αρχαίους πολιτισμούς, όπως η αρχαία Αίγυπτος, η Μεσοποταμία και η αρχαία Ελλάδα. Θα δούμε πώς η γραφή αναπτύχθηκε από πρώιμες μορφές συμβόλων σε πιο προχωρημένα αλφάβητα και συστήματα γραφής.

2. Εξέλιξη της Παλαιογραφίας: Θα μελετήσουμε πώς η γραφή εξελίχθηκε σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων της μεσαιωνικής και της μεταγενέστερης περιόδου. Θα εξετάσουμε τις διάφορες παλαιογραφικές μεθόδους και στυλ που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέλιξη της γραφής.

3. Σημασία και Επιδράσεις: Θα συζητήσουμε τη σημασία της γραφής στην ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό. Θα εξετάσουμε πώς η εξέλιξη της γραφής επηρέασε την επικοινωνία,
την πολιτική, τη θρησκεία και τις τέχνες.

4. Πρακτική Άσκηση: Θα πραγματοποιήσουμε μια πρακτική άσκηση ανάγνωσης παλαιογραφικών κειμένων, ώστε να εξοικειωθούμε με τη διαδικασία ανάλυσης και ερμηνείας τους.

Κόστος συμμετοχής: για το εισαγωγικό μάθημα 20 €/ Φοιτητικό 10 €

Εγγραφή και διαδικασία πληρωμής

Εγγραφή στη ΦΟΡΜΑ
Ανάρτηση σχετικών εγγράφων και πληρωμών όπως αναφέρονται στην φόρμα

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του εκπαιδευτή

Η Δέσποινα Μανωλοπούλου είναι Συντηρήτρια-Διαχειρίστρια Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, Βιβλιοθηκονόμος , Παλαιογράφος και εκπαιδεύτρια Braille με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος εδώ και 26 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Ιατρικής. Δίδασκε για τρία χρόνια μεταδεδομένα στο ΑΤΕΙΘ στο
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης: Μεταδεδομένα, Dublin Core και μεταδομένα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχει ασχοληθεί με διαχείριση, ταξινόμηση, καταγραφή, ψηφιοποίηση και οργάνωση βιβλιοθηκών και αρχείων έχει πραγματοποιήσει συντήρηση αρχείων και χαρτώου υλικού στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στο αρχείο της Ιατρικής του Α.Π.Θ καθώς και άλλων κειμηλίων. Πραγματοποιεί SWOT αναλύσεις, μελέτες συντήρησης, μουσειοπαιδαγωγικά
προγράμματα, σεμινάρια για της ιστορία της γραφής. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια , σεμινάρια εκπαίδευσης, επιστημονικές διαλέξεις , αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει διάφορα πονήματα.

Written by: StarClassic Team

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio

Newsletter

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε την δυνατότητα να ενημερώνεστε σχετικά με δράσεις, εκπομπές και άλλα νέα γύρω από το StarClassic Radio


    0%